KG: "Fuzija 5 u 1" - sva preduzeća u jedno

U Kragujevcu će od 1. januara iduće godine pet komunalnih preduzeća biti spojeni u jedno - JKP "Šumadija Kragujevac", rečeno je u Gradskom veću.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

19:31

KG:
Foto: Thinkstock

Biće spojena "Čistoća", "Parking servis", "Gradska groblja", "Zelenilo" i "Gradske tržnice", a gradska vlast je odustala od prvobitnog plana da u zajedničkom preduzeću bude i "Urbanizam".

"Fuzija 5 u 1" se sprovodi da bi ova preduzeća bila maksimalno funkcionalna, da se podigne njihova operativnost i kvalitet komunalnih usluga, objasnio je rekao je član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomeran i održivi razvoj Vladimir Maksimović.

"Nema potrebe da imamo šest službi javnih nabavki, finansija, računovodstva, marketinga i održavanja. Imaćemo jednu administrativnu upravu", rekao je Maksimović.

On je dodao da analize pokazuju da je u administraciji komunalnih preduzeća "značajan višak", ali da nedostaju proizvodni radnici.

U pet preduzeća koja će od iduće godine raditi kao jedno sada ima oko 700 radnika, a procene su da će u samo jednom biti za 10 do 20 odsto manje zaposlenih.

On naveo da će građani fuziju gradskih komunalnih preduzeća osetiti kroz bolji kvalitet komunalnih usluga, dok će se cenovnici usluga znati tek posle završenih analiza.

Maksimović je, međutim, siguran da će usluge "Groblja" pojeftiniti.

U okviru priprema za spajanje, kako je rekao, do sada je urađena statusna promena u "Čistoći" koja je promenila naziv u JKP "Šumadija Kragujevac", a dodate su i delatnosti koje će imati to preduzeće posle spajanja.

U Agenciji za privredne registre (APR) je objavljen nacrt ugovora o pripajanju, a radi se i sistematizacija radnih mesta u budućem preduzeću.

"Proces nije jednostavan. Radimo organizacionu analizu, radi se procena imovine, kapitala preduzeća, obaveza, izrada probnih bilansa fuzije novog preduzeća", rekao je Maksimović.

Na ocene opozicije u Skupštini grada da se stvara "Frankeštajn" preduzeće Maksimović je odgovorio da to nikako nije tako jer u novo preduzeće ulaze "potpuno zdrava" komunalna preduzeća u kojima je gradska vlast završila finansijsku konsolidaciju.

Maksimović tvrdi da je posle finansijske morala da usledi i oganizaciona transformacija, kako preduzeća ponovo ne bi zapala u probleme čiji su uzroci bili "veštačka" radna mesta i "izmišljene" delatnosti zbog kojih ta preduzeća nisu osnovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: