"Radimo sve za veće plate, ali odlazak nije samo naš problem"

Beograd -- Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da se ubrzano radi na poboljšanju uslova za medicinsko osoblje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da sve što čine Ministarstvo zdravlja i vlada predstavlja poteze koje vode ka zadržavanju mladih ljudi u Srbiji. "Situacija u zdravstvu se menja, plate su bolje. Zaposleno je 23 najboljih mladih diplomaca u svim odeljenjima KC, a posebno u onim sa kadrovskim manjkom". Pojedinačnih odlazaka, kaže, ima, ali ne u meri u kojoj se posao ugrožava.

I to, kako je navela, kroz povećanje plata, poboljšanje radnih uslova, ali i uvođenje platnih razreda, kako bi što manji broj zdravstvenih radnika odlazio iz Srbije.

Premijerka je poručila da su sva tri faktora važna i ukazala da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine, plate sada najviše povećane zaposlenima u zdravstvu i prosveti.

"To su prioriteti, a kroz uvođenje platnih razreda pokazaćemo da brinemo o zaposlenima", rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska nove Centralne laboratorije Centra za medicinsku biohemiju u KC Srbije.

Ukazala je na važnost uslova u kojima medicinsko osoblje radi, kao jedan od potencijalnih razloga njihovog odlaska iz zemlje i poručila da se nada da će, kada vide rekonstruisane ustanove, kao što je nova laboratorija, poželeti da ostanu da rade u svojoj zemlji.

"Plate su važne, ali ulaganjem u tehnologiju zadržaćemo mlade stručnjake u zemlji", poručila je premijerka.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da to ministarstvo radi sve za povećanje plata u zdravstvu i na zadržavanju medicinskog osoblja, ali da problem migracija nije problem sa kojim se suočava samo Srbija.

"U dogledno vreme nećemo moći da budemo konkurentni sa zemljama gde su plate veće, sa problemom migracija medicinskih radnika suočava se i EU, a mi smo pokrenuli inicijativu da najuspešnijim studentima medicinskih fakulteta u Srbiji damo šansu za specijalizaciju, posao i besplatne doktorske studije", kazao je ministar.

On je istakao da, i poRared te inicijative, postoje redovni konkursi za zapošljavanje u zdravstvu.

"Nastavićemo da radimo, borićemo se za svakog zaposlenog u zdravstvu, kako bismo ispunili cilj da za dve, tri godine naše zdravstvo bude lider u regionu", poručio je Lončar.

Vesti

strana 1 od 262 idi na stranu