"Da ne dođe gas, a da mi gasovod nemamo"

Beograd -- Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić ocenio je da je svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope značajan i koristan za Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vuletić je za RTS rekao da bi gasovod "Tanap" mogao da bude jedno od rešenja za Srbiju kako da obezbedi energetsku stabilnost u narednom periodu i smanji zavisnost od gasa koji dolazi iz Rusije.

"Svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope je značajan i koristan za južni deo Evrope, pa tako i Srbiju. Ovaj gasovod će imati kapacitet od oko 30 milijardi kubnih metara gasa tako da će imati dovoljno i za naše potrebe", rekao je Vuletić i istakao da Srbiji 2019. ističe ugovor sa "Gaspromom".

Govoreći o tome što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao na svečanost povodom otvaranja gasovoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vuletić je ocenio da su "odnosi Srbije i Turske sve bolji, a da je Srbija energetski veoma zavisna zbog čega je predsedniku Vučiću i upućen poziv kako bi se razgovaralo o eventualnom povezivanju Srbije na ovaj gasovod".

Završetak radova na gasovodu "Tanap" očekuje se do 2020, do kada bi trebalo da bude završena i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske, a Vuletić smatra da "Srbija postupa pametno radeći na povezivanju sa Bugarskom da nam se ne bi desilo da gas dođe iz Turske do Bugarske, a da mi gasovod prema Bugarskoj nemamo".

"Mi moramo unapred da razmišljamo o energetskoj stabilnosti posle 2020", zaključio je predsednik Udruženja za gas.

Vesti

strana 1 od 262 idi na stranu