Poreska gasi ekspoziture: Sa 170 na 45

Deo novog aranžmana koji je Srbija dogovorila sa MMF-om podrazumeva i reformu Poreske uprave.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

14:56

Poreska gasi ekspoziture: Sa 170 na 45
Foto: Thinkstock

Šef misije MMF-a Džejms Ruf ocenjuje da su rezultati u naplati poreskih prihoda dobri, ali da predstoji još mnogo posla kako bi rad Poreske uprave bio podignut na nivo međunarodnih standarda.

Ruf je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim i guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, rekao da su reforme Poreske uprave u toku, a da je ključna stvar da Poreska uprava podržava legalni deo privrede i da svoje aktivnosti usmeri na deo privrede koji zloupotrebljava sistem i ne plaća porez.

"Nadamo se da će se kroz unapređenje načina na koji Poreska uprava radi sa fizičkim licima i privredom unaprediti kultura poštovanja plaćanja poreza u Srbiji",rekao je Ruf.

On je naveo da ljudi treba da vide da su porezi koje plaćaju pravični i da se novac od poreza koristi za izgradnju boljih puteva i za bolje javne usluge, kao što su zdravstvo i školstvo.

Kako je rekao ministar Mali, u toku je smanjenje broja ekspozitura Poreske uprave u Srbiji sa trenutno više od 170 na 80 ekspozitura i da je plan da ih bude od 40 do 45.

Istakao je da se mnogo toga čini na modernizaciji Poreske uprave i da građani treba da vide efekte plaćanja poreza, ali i da u svojoj svesti promene utisak o Poreskoj upravi “jer ona ne ide da zatvara kafić, nego treba da obezbedi redovnu naplatu poreza”.

Kako je naveo, poseban aspekt aranžmana sa MMF-om je upravo reforma Poreske uprave kako ona ne bi bila prepreka rastu privrede.

Odgovarajući na pitanja novinara o reformi javnih preduzeća, Ruf je rekao da je o tome bilo reči u okviru prethodnog programa i da je učinjen veliki napredak u tom pitanju koje godinama muči Srbiju.

Naveo je da preostaju još neka problematična javna preduzeća čija će se sudbina rešavati u ranoj fazi programa.

Na pitanje da li zna tačan broj javnih preduzeća, Mali je rekao da nije pitanje broj preduzeća nego da li su ona uspešna ili nisu.

“Važno je da budu uspešna i da rade u korist građana, a ne njihov broj”, izjavio je Mali.

Kada je reč o javnim investicijama u Srbiji, Ruf je rekao da MMF podržava cilj Vlade da podigne nivo javnih investicija, što je već omogućeno u budžetu za ovu godinu.

“Voleli bismo da vidimo dalje povećanje javnih investicija u 2019. godini”, rekao je Ruf i istakao da pravi izazovi nije da se pronađe novac u budžetu za tu namenu, već da se javne investicije realizuju i da se obezbedi da se novac troši na najbolji mogući način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: