Izvoz RTB Bora 30 odsto bolji nego lani

Bor -- Devizni priliv RTB Bora od prodaje robe u inostranstvu dostigao je 106,7 miliona dolara u periodu januar-maj ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Devizni priliv ostvaren je od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena, dok je vrednost izvoza u maju iznosila 16,4 miliona dolara, navodi se u saopštenju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Od početka godine, RTB Bor je na stranom tržištu prodao nepunih 12 hiljada tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 30 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.

Tu količinu bakra su od RTB Bora kupili Turci, Hrvati, Nemci i Bugari. Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena.

S druge strane, domaćim prerađivačima - "Valjaonici bakra" i "Ist Pointu" iz Sevojna, kao i borskom "Pometonu" - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 3.685 tona bakra vrednosti 25,6 miliona dolara.

Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline.

Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 16,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Vesti

strana 1 od 262 idi na stranu