Od septembra 10 novih profila za dualno obrazovanje

Učenicima u Srbiji će od septembra 2018. biti ponuđeno 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

15:51

Od septembra 10 novih profila za dualno obrazovanje
Foto: Thinkstock, ilustracija

U oko 600 kompanija širom Srbije biće realizovano 30 obrazovnih profila, rečeno je danas na mejdunarodnoj konferenciji "Učenje kroz rad: put ka mogućnostima".

Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da je u prethodnoj školskoj godini model dualnog obrazovanja obuhvatio 3.000 učenika, 19 obrazovnih porfila, 60 škola u 40 gradova u Srbiji i 200 kompanija.

Navela je da je po poslednjim podacima više od 1.200 kompanja potpisalo izjavu o nameri čvrste saradnje sa školama u realizaciji dualnog modela obrazovanja, ali da je pozitivnu ocenu dobilo oko 600 kompanija koje posluju u 52 opštine i grada.

"U tim kompanijama će se od jeseni realizovati 30 obrazovnih porfila", kaže Kovačević.

Kako je navela, od 2013. do 2016. kroz pilot projekte razvoja dualnog obrazovanja prošlo je 900 učenika, 60 kompanija, đaci su se obrazovali za pet obrazovnih porfila u 16 škola.

Kaže da je 2016. prava generacija đaka završila obrazovanje po modelu dulanog obrazovanja i većina se zaposlila u kompanijama u kojima su realizovali učenje kroz rad.

Analiza koju je PKS uradila u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je, navodi Kovačević, pokazala je da privreda i dalje ima izražene potrebe za kvalifikovanom radnom snagom određenih porfila, ali da i dalje na tržištu rada tih porfila nema.

"Mnogi privrednici zbog toga obavljaju proizvodnju u jednoj smeni, jer za drugu nemaju kadrova", rekla je Kovačević.

Prema njenim rečima, privrednici i dalje smatraju da mladi po završetku stručnih škola nemaju funkcionalno i upotrebljivo znanje, a činjenica je da bez nekog prethodnog radnog iskustva mladi teško mogu i doći do posla, dok preduzetništvo i dalje mnogi smatraju avanturom i rizikom i uglavnom se ne usuđuju da pokrenu sopstevni posao.

"Anketa je takođe skrenula pažnu i na velike potrebe privrede i za funkcionalnim i primenjivim znanjima i visoko obrazovanih kadrova što nam daje zadatak da idemo dalje u razvoju i unapređenju stručnog obrazovanja", navodi Kovačević.

Istakla je da je zato pred PKS veliki posao koji će realizovati u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Za dualni model obrazovanja kaže da je u interesu svih, i privrede i obrazovnih isntitucija, ali pre svega u interesu mladih ljudi.

Navodi da i dalje postoje predrasude o modelu dualnog obrazovanja među kojima su da se kroz taj model mladi mogu školovati samo za zanatska zanimanja, da se narušavaju dečija prava i da se njime onemogućavaju deca da napreduju i uče.

"Iako sami đaci dematuju ove predsrasude time što se već u prvom upisnom roku u junu, kada biraju srednje škole u kojima će nastaviti obrazovanje, opredeljuju uglavnom za dualne obrazovne profile", rekla je Kovačević.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić rekla je da je ključna poruka mladima da obrazovanje mora da postane filozofija života, a da bi to postalo, odgovorni za kreiranje različitih reformi i oni koji različite ideje primenjuju na obrazovne procese moraju da pribegnu drugačijoj filozofiji načina sticanja znanja.

"Obrazovanje nije samo sticanje znanje nego način na koji naše mlade ljude učimo kako da koriste svoj razum i kako to drugi interesantniji modeli i načini sticanja znanja postoje", kaže Grujić.

Mladima, navodi, treba omogućiti da, uz jako važna terorijska znanja, uče i kroz rad u realnom radnom okruženju u kome će sticati kompetencije.

"Na nama je da im omogućimo kvalitetne kompanije i to da njihovi vlasnici za vreme boravka učenika u kompanijama na učenju kroz rad prepoznaju njihov kvalitet i da ih odmah nakon formalnog školavanja i zaposle", rekla je Grujić.

Šefica Odseka za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Leoni Rajmers kaže da je u Nemačkoj prethodne godine 250.000 mladih uspešno okončalo dualno obrazovanje i praksu za 150 različitih profila, od zaposlenih u pivari do IT sektora.

Za dualno obrazovanje kaže da je dobar početak karijere, te najavila nastavak podrške Nemačke Srbiji za razvoj srednjeg stručnog obrazovanja koji će omogućiti bolji odgovor na potrebe tržišta rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: