"Rešavali svoje kredite u CHF na čudne načine, a građane..."

NBS je još pre nekoliko godina uputila preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata kredita u švajcarskim francima, kaže guverner Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.06.2018.

18:40

(Foto: Thinkstock)

Odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića da jedino Srbija nije rešila to pitanje, Tabakovićeva je u parlamentu podsetila da je u maju 2013. godine NBS donela dve preporuke bankama - jedna se odnosila na jednostrano povećanje kamata, a druga na načine kako da se olakša otplata kredita u švajcarskim francima.

"Neki slični nedobronamerni nagovarali su ljude da ne razgovaraju sa bankama o tome", rekla je Tabakovićeva u skupštini, gde se raspravlja o amandmanima na set finansijskih zakona.

Kada je vrednost švajcarskog franka naglo skočila u januaru 2015. godine, NBS je donela četiri modela na osnovu kojih se olakšava otplata kredita u zavisnosti od svakog pojedinačnog slučaja, objasnila je guvernerka NBS.

"Mnogi koji su ozbiljno shvatili i nameru države, ali i banke ušli su u te razgovore i dobili su olakšavajuće okolnosti. Tog trenutka je i preporuka iz 2013. godine postala obavezna u vezi sa jednostranim povećavanjem kamata, po kojoj su banke korisnicima kredita, a na osnovu odluke NBS, vratile 5,13 milijardi dinara", rekla je ona.

Pa mi vi sad recite ko se sad bavi politikom i promocijom, a ko preduzima konkretne aktivnosti, upitala je Tabakovićeva

Ona je navela da su pojedini osnivali udruženja za zaštitu i da su za razliku od svojih članova, sopstvene kredite rešavali na neke neobične načine, a ljude nagovarali da će se taj problem rešiti na drugačiji način.

Još jednom se posle toga na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića selo za sto i donete su zajedničke preporuke da banke cene status i sposobnost svake porodice da otplaćuje te kredite, dodala je Tabakovićeva.

"Oni koji iznose neistine da je problem rešen svuda, ne znam da li zaslužuju poštovanje od bilo koga. Svako može da uđe na sajt svake centralne banke od Slovenije preko Poljske i da vidi da li su se i kako i probleme rešavali i u kakvu je to pravnu nesigurnost uvelo zemlje GDE SE CENTRALNE BANKE TIH ZEMALJA mešaju u ugovorne obaveze između banaka i korisnika kredita", rekla je ona.

Guvernerka je dodala da se, šta god ko pričao, ne mogu poništiti činjenice i istina o tome šta je država preduzela.

"Ja o ovoj temi više neću odgovarati, a vi ako imate nešto posebno da me pitate pozovite me u hodnik. Valjda ću znati da vam odovorim na to pitanje, mene nije strah da mi se približite, mada znam da ste NASILNI", poručila je Tabakovićeva Obradoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: