A zašto nema pada? "Tako bi bilo 1.000 ili 2.000 RSD" VIDEO

Beograd -- Od početka godine gorivo u Srbiji je poskupelo nekoliko puta. Cene benzina u Srbiji porasle su od 3. januara za skoro 9 dinara, a dizela za čak 11 dinara.

Izvor: prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva
Foto: Screenshot/Prva

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su "politički ludaci" predložili da se u petak 8. juna pridruže protestu zbog poskupljenja goriva i da tačno u 17 sati zaustave svoje automobile i blokiraju saobraćaj na jedan sat, gde god da se nalaze u tom trenutku. "Nemamo ništa protiv bilo kakvih protesta, svi izađite, vičite, sa raznim parolama, ali nemojte da ugrožavate tuđe živote", rekao je Vučić.

Sa rastom cena naftnih derivata raste i nezadovoljstvo vozača, pa mnogi od njih smatraju da su poskupljenja često neopravdani udar na džep potrošača.

Šta sve gradi cenu benzina i dizela, da li nam je gorivo skupo u odnosu na plate, kakav je kvalitet naspram cene?

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objasnio je, gostujući u jutarnjem programu na Prvoj televiziji, da se cena goriva sastoji od dva dela.

"53-54 procenta je državno zahvatanje, a u drugom delu je kompanijska cena u koju su uključeni svi troškovi od eksploatacije nafte do benziske stanice", ističe on.

"Kada pričamo o uticaju berzanskih kotacija, to je uticaj na tih oko 45 procenata, a državni deo raste jer raste prihod od PDV-a i to je ekstraprihod", dodao je Mićović.

Kada cena nafte u svetu raste, isto se dešava i kod nas, a na pitanje zašto se u Srbija ne prati i pad cena nafte u svetu, Mićović kaže:

"To nikada nije kumulativno, danas bi tako gledano cena bila od 1.000-2.000 dinara, ne akumulira se to."

On je objasnio i da imamo realnu cenu goriva i da Srbija ima rekordno državno zahvatanje - akciza po litru je 56,5 dinara, pa je tako dizel skuplji jedino u Albaniji ako se pogledaju zemlje regiona.

"Ukoliko bi Ministarstvo finansija uradilo valjanu finansijsku analizu, zaključili bi da je bolje da se privremeno odreknu dela akcize, dok je ovaj udar i na taj način spreči da visoke cene uđu u troškove drugih proizvoda i usluga", kaže on.

On je dodao i da bismo bojkotom kupovine od dva dana pokazali neposlušnost, a ne da stanemo gde se nađemo u tom momentu.

"Ovo liči na psihološki teror za potrošače, poskupljuje, država mora da smanji nešto", kaže on.

Gosti su istakli i da Vlada može da se odrekne do 20 odsto, a da ne menja zakon.

"Ako se oduzmu sve takse, od cena u okruženju, one su ujednačene. Bosanske kompanije dobijaju mnogo više, a cena manja, zbog akciza", objasnio je Mićović.

Cena gasa u Srbiji je 3 dinara po litru, a na pitanje da li i po ovoj ceni prednjačimo u regionu, Papović kaže da je ova cena "klackalica".

Ove godine je bilo jeftinije grejati se na gas, a da li će biti i sledeće, opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 262 idi na stranu