"Doneo sam račun - kg maline u marketu 800 RSD"

Malinari su ove godine izgleda obrali bostan. Proizvođači ovog voća najavili su proteste po celoj Srbiji nezadovoljni otkupnom cenom koju su hladnjačari zamrzli

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednik udruženja malinara "Limska dolina" Boban Purić rekao je za Prvu da oni hoće da razgovaraju, ali bez uslova. On je apelovao da se sa njima razgovara, jer kako je rekao, nisu ni teroristi ni huligani već samo ljudi koji hoće koru hleba.

Cena je zamrznuta na oko sto dinara po kilogramu.

Oni su ljuti i na državu, jer im, kažu, ništa ne pomaže, pa zato traže i ostavku ministra poljoprivrede, ali i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović kaže da tržište, kako naše, tako i međunarodno, određuje cenu malina i da ono varira kao i kod svake druge robe.

"Ono sa čim se slažem i sa proizvođačima i hladnjačarima je šta je proizvodna cena maline. Ako se zna za jabuke i šargarepu zašto se ne zna i za malinu. Vlada je osnovala tim, pozvali su i nas iz PKS i jedan od ciljeva je da se kroz stručan rad definiše i koja je zaista proizvodna cena", rekao je on.

Predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice Petra Štakića istakao je da su od jedne nezavisne firme dobili procenu koja je to zapravo proizvodna cena - to je od jednog evra do 1,20.

"Da se proizvede i ubere jedna kilogram. Tu se pokrivaju troškove i da bi bilo šta zaradili morali bi da imamo nešto preko toga", ističe on.

On je pre gostovanja u jutarnjem programu na Prvoj svratio u market i doneo račun, pokazujući da jedan kilogram maline u marketu košta 800 dinara.

"Razumem da postoje marže i drugi troškovi, ali u toj ceni niko ne može da nas ubedi da ne postoji prostor i za onog ko proizvodi i preprodaje i ledi", ističe.

Predsednik saveza "Srpska malina" Milan Đukić ispričao je da je prilikom odlaska u Poljsku pitao predstavnike poljskih proizviđača kako dolaze do cene.

"Rekli su da dolaze na osnovu pijace. Kažu - čekamo vaše kupce iz Srbije, pošto ste vi lideri, koliko vaši kupci donesu akontnu cenu", rekao je on.

Pitamo i vas, da li je otkupna cena maline niska?

strana 1 od 262 idi na stranu