Ministarka otkrila - ovako ćemo do najdužeg tunela u Srbiji

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da su sa kineskom kompanijom CRBC započeti razgovori o gradnji Fruškogorskog koridora putem koncesije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2018.

11:01

Ministarka otkrila - ovako ćemo do najdužeg tunela u Srbiji
Foto: Youtube, screenshot

Reč je o gradnji auto-puta od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku goru.

Mihajlovićeva je otvarajući Prvu srpsku konferenciju o javno-privatnom partnerstvu poručila da su JPP najbolji vid za privlačenje novih investicija.

Ona je kazala da je Srbija danas ekonomski stabilna zemlja i da je pravi trenutak za investitore da ulažu u Srbiju kroz projekte javno-privatnog partnerstva.

"Počinjemo razgovore za Fruškogorski koridor sa CRBC i o koncesiji kao jednom od načina finansiranja. Takođe, postoji velika zainteresovanost za gradnju pruge od beogradskog aerodroma do Novog Beograda i tu razmišljamo o JPP. Tu je i projekat nastavka gradnje autoputa ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je Vlada Srbije već potpisala ugovor o koncesiji za aerodorm “Nikola Tesla”, kao i grad Beograd za sređivanje deponije u Vinči i da bi putem koncesije mogli da se grade i auto-putevi i pruge u našoj zemlji.

“Potpisali smo memorandum sa kineskim partnerima za izradu projektne dokumentacije vredne 50 miliona evra za deonicu Koridora 11 Požega - Boljare i trenutno kao vlada razmišljamo da je bolje da za ovu deonicu, čija je procenjena vrednost izgradnje oko dve milijarde evra, da ne idemo na kredit. Za Fruškogorski koridor, gde je završena projektna dokumentacija, takođe smo bliži javno-privatnom partnerstvu i ne razmišljamo o kreditu.”

"Među potencijalnim projektima je i izgradnja pruge od Aerodroma ‘Nikola Tesla’ do Novog Beograda, vredna blizu 20 miliona evra, gde nas takođe očekuje izrada projektne dokumentacije”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, sada imamo stabilan budžet tako da možemo da pričamo i o većem korišćenju JPP za realizaciju projekata, pošto želimo da postanemo još atraktivniji za investitore i da obezbedimo dovoljno novca za ulaga u razvoj.

Mihajlovićeva je rekla da će u okviru kocesije aerodroma ‘Nikola Tesla’ 740 miliona evra biti uloženo u investicije u infrastrukturu u narednih pet godina.

"To bi sam aerodrom morao da uradi u odnosu na svoje poslovanje u narednih pedesetak godina. I to su razlozi zašto se često ide na ovakve načine finansiranja i investicija. To je dobar način, a ne samo krediti i privatizacije", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u prethodnom periodu smo bili posvećeni stabilizaciji budžeta i to je jedan od razloga zašto je bilo manje javno-privatnih partnerstava ranijih godina, dok na lokalu možda nije bilo znanja za ovakve projekte. "Sada smo kao država spremni jer smo ekonomski stabilni, imamo jasnu strategiju, zakone uskladjene s evropskim i spremni smo da ulazimo u ovakve projekte”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je tema javno-privatnih partnerstava važna za budućnost Srbije.

"Mnoge vlade u reigonu volele bi da imaju Zoranu Mihajlović"

Konferencija je posvećena izazovima u oblasti infrastrukture i pitanjima kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći u rešavanju tih izazova. Organizator je TGI Group International, a prisustvovaće visoki državni predstavnici, preduzetnici, izvođači radova i pružaoci usluga u domenu javno-privatnog partnerstva.

Direktor TGI Group International Simeon Comokos je zahvalio potpredsednici vlade na učešću na toj konferenciji i istakao da "mnoge vlade u regionu volele da imaju Zoranu Mihajlović".

On je pohvalio saradnju sa tim ministarstvom i Ministarstvom finansija i izrazio očekivanje da će tako biti nastavljeno u narednom periodu na dobrobit srpske privrede.

"JPP je zaista efikasan način implementacije veoma važnih projekata za društvo", rekao je Comokos ističući da je cilj konferencije da promoviše taj vid saradnje između države i privatnog sektora.

Comokos je zahvalio svim partnerima konferencije, kao i medijima na podršci i najavio da se za 22. i 23. oktobar priprema važan ekonomski samit u Beogradu.

Kazao je da će danas biti obrađene važne teme, a to su "Javno-privatno partnerstvo kao efikasan model za projekte javne infrastrukture", "Javno-privatno partnerstvo i investicije u infrastrukturu", "Kako kreirati uspešne JPP projekte", "Finansijske, konsultantske i gradjevinske usluge za uspešnu implementaciju JPP projekata" i "Najbolje JPP prakse iz Srbije i regiona".

Cilj skupa je da poveže investitore i stručnjake sa svim relevantnim državnim, finansijskim i društvenim stejkolderima.

Govoriće i gradski menadžer Goran Vesić direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju Danijel Berg, direktorka regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Andrijana Jovanović, Adele Paris iz korporacije IFC, kao i direktor za usluge finansijskog savetovanja u Deloitte Srbija Vladimir Bešlagić.

Takođe, obratiće se i partner advokatske kancelarije Hunton Andrews Kurth (London) Kirk A. Lovrić, stariji partner advokatske kancelarije Janković Popović Mitić Jelena Gazivoda, predsednik Društva procenitelja Srbije Nebojša Nešovanović, menadžer internacionalnog razvoja u kompaniji Bouygues Travaux Publics Mirko Medić i mnogi drugi.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstva finansija i Društva procenitelja Srbije, a podržale su je Međunarodna finansijska korporacija - IFC, članica grupacije Svetske banke, kompanija Deloitte Srbija, kao i advokatske kancelarije: Janković Popović Mitić, Hunton Andrews Kurth iz Londona, Miroslav Stohanović u saradnji sa Wolf Theis i kompanija CESTRA.

Medijski partner je novinska agencija Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: