Ko je novi ministar finansija - Siniša Mali?

Skupština Srbije izabrala je za Sinišu Malog za novog ministra finansija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

16:27

Ko je novi ministar finansija - Siniša Mali?
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Siniša Mali bio je gradonačelnik Beograda od 2014. godine.

U zvaničnoj biografiji navodi se da je pre nego je postao gradonačelnik, Mali bio specijalni savetnik u Vladi tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Pre toga, bio je finansijski savetnik u privatnom sektoru i konsultant u Deloitte & Touche u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za oblast kupovine i prodaje preduzeća, finansijski konsalting, finansijsko restruktuiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima.

U 2001. godini je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Kasnije je radio kao direktor Centra za tendersku privatizaciju u Agenciji za privatizaciju Republike Srbije. Pre nego što je postavljen za pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u Credit Suisse First Boston u Mergeres & Acquisitions Group u Njujorku.

Siniša Mali je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu kao najbolji student generacije da bi nakon studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad. Kao Ron Brown stipendista, 1999. godine je magistrirao i na Washington University u Sent Luisu, Sjedinjenje Američke Države, smer finansije. Tokom studija je radio kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija.

Kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji, bio je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u Americi te godine. U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju, koju mu sada osporavaju.

Tema je bila: “Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije - Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U junu 2017. godine kao polaznik VI klase završio je Visoku školu bezbednosti i odbrane i stekao najviši nivo karijernog usavršavanja u Vojsci Republike Srbije.

Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Autor je nekoliko članaka na temu upravljanja projektima, poslovnih finansija, tržišta kapitala, restrukturiranja i akvizicija preduzeća. Nosilac je licence portfolio menadžera koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije, a prethodno je bio predsednik više upravnih odbora, uključujući upravne odbore u FIAT automobili Srbija, u Komercijalnoj banci i član Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije. Trenutno je predsednik Nadzornog odbora kompanije “Er Srbija”.

Dobitnik je nagrade „Najevropljanin 2014“ za projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda. Evropski pokret u BiH je 2017. godine gradonačelniku dodelio priznanje “Najtolerantniji grad u regionu”.

Mali je bio predsednik Organizacionog odbora dvoranskog Evropskog prvenstva u atletici 2017. godine, kao i predsednik Organizacionog odbora za završni košarkaški turnir Evrolige “Final four 2018”, koji je održan u Štark areni. Počasni je nosilac crnog pojasa u tekvondou 5. dan za doprinos razvoju sporta uopšte, a naročito tekvondoa. Od 2017. godine je redovni učesnik polumaratonskih trka (21,1 km) u okviru Beogradskog maratona. Tečno govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski jezik. Otac je Viktora, Teodora i Lole. Rođen je 25. avgusta 1972. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obrazložila je da Sinišu Malog za mesto ministra finansija preporučio uspeh u rešavanju ogromnih finansijskih i razvojnih problema Beograda koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika 2014. godine.

Ona je kazala da su u vreme njegovog mandata pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji "Beograd na vodi", a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija. "IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje", istakla je Brnabićeva, što je propraćeno apaluzom poslanika vladajuće većine.

Mali je tada izjavio, da će "svakog dana se boriti za dobrobit građana”.

"Počastvovan sam i zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić što su prepoznali moju posvećenost u borbi za bolji život građana. Ovo je za mene veliki izazov i daću sve od sebe da opravdam njihovo poverenje.Ukoliko poslanici većine u Narodnoj skupštini prihvate predlog premijerke, kao ministar ću se svakoga dana boriti za dobrobit građana Srbije, za stabilnost javnih finansija i veća ulaganja u budućnost naše dece i države”, poručio je on.

Predstavnici vladajuće većine hvalili su Malog zbog uspeha ostvarenih za vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, dok mu je opozicija osporavala to i podsećala na afere sa kojima je povezan.

Opozicija je tokom skupštinske rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar zbog brojnih afera i poslovanja u of-šor kompanijama, uz ocenu da se ako on bude minmistar finansija "jagnje daje vuku na čuvanje".

Zamerena mu je kupovina 24 stana u Bugarskoj preko of-šor firme s Devičanskih ostrva u vreme kada je bio ekonomski savetnik Aleksandara Vučića, kupovina novogodišnje jelke od 83.000 evra i rušenje objekata pod fantomkama u beogradskom naselju Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine.

Kritikovali su ga i zbog spornih privatizacije sprovedenih dok je bio savetnik ministra finansija i na čelu Agencije za tendersko aukcijsku privatizaciju od 2001. do 2003. godine, kao i zbog doktorata za koji se sumnja da je plagiran.

Ekonomisti smatraju da će novi zadatak Siniše Malog biti istovremeno i lak i težak, imajući u vidu da je Dušan Vujović državnu kasu ostavio u odličnom stanju.

Sa dosadašnjim ministrom, Dušanom Vujovićem, zajedničko mu je da su obojica školovani u Americi, budući da je Vujović postdoktorske studije završio na univerzitetu "Berkli".

Pre Vujovića, posao ministra finansija, od uvođenja višestranačja, obavljali su: Jovan Zebić ( 1991. do 1993.), Slavoljub Stanić (1993-1994.), Dušan Vlatković (1994. godinedo 1998.), Borislav Milačić 1998. do 2000.), zatim kolegijum ministara finansija u sastavu Ljubiša Jovanović, Bojan Dimitrijević i Borislav Milačić, u prelaznoj vladi Milomira Minića (oktobra 2000. do januara 2001. godine), Božidar Đelić (2001. do marta 2003, pa opet u vladi Zorana Živkovića), Mladan Dinkić do 2006, pa vršioci dužnosti Vesna Arsić i Milan Parivodić (u prvoj vladi Vojislava Koštunice, do maja 2007. godine), zatim Mirko Cvetković ( u drugoj vladi Koštunice), pa Diana Dragutinović do 2011, pa Mirko Cvetković (do 2012), Mlađan Dinkić i Lazar Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: