"Srbija da sledi Rumuniju - EU naterala, plate 3x veće"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su od Vlade Srbije da poveća plate u javnom sektoru i udvostruči minimalnu cenu rada.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

11:29

Foto: Thinkstock

Na taj način bi se, kako navode, ojačala ekonomska moć građana i države.

"Bez upumpavanja novca i podizanja standarda stanovništva nema zamajca koji će pokrenuti tržište privrede i usluga, a samim tim ni ulaska u punopravno članstvo EU", piše u saopštenju "Sloge".

Taj sindikat je istakao da Srbija treba da sledi primer Rumunije, gde je vlast, kako je navedeno "od strane EU bukvalno naterana da u poslednje dve godine utrostruči plate, posebno u javnom sektoru (prosek oko 1.000 evra), što se veoma pozitivno odrazilo na ukupan ekonomski rast i standard građana".

U Srbiji, kako ukazuje "Sloga", radna snaga postaje sve veći problem jer domaći privrednici, posebno u većim gradovima, ne mogu da nađu radnike koji bi radili za nisku cenu rada, "koja se politikom Vlade i predsednika države neprestano forsira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: