Počeo prvi državni Hakaton #CodeGovernment

U Beogradu i Nišu danas je počeo prvi državni Hakaton, koji je okupio 14 timova IT stručnjaka i dizajnera koji se nadmeću za najbolje tehnološko rešenje

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.05.2018.

19:32

Počeo prvi državni Hakaton #CodeGovernment
Foto: Inicijativa Digitalna Srbija

Ovo takmičenje programera i dizajnera je namenjeno redizajniranju i traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava.

Hakaton je događaj u trajanju od 24 do 48 sati, tokom koga timovi sastavljeni od IT stručnjaka različitih profila rade na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema. Na #CodeGovernment Hakatonu će učestvovati ukupno 14 timova, devet u Beogradu i pet u Nišu, na kojima će biti dodeljene tri nagrade – vaučer u vrednosti od po 2.500$ u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

Hakaton organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija.

“Cilj Hakatona je unapređenje korisničkog iskustva korišćenja Portala eUprava. Struktura Portala eUprava treba da obezbedi korisnicima jednostavan i intuitivan pristup do svih željenih usluga. Fokus je na korisniku i njegovim navikama prilikom korišćenja sistema”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da se Portal eUprava nije unapređivao od 2010. godine kada je napravljen i da je ovaj korak bio neophodan, s obzirom da je tehnologija od tada značajno napredovala.

Na predstavljanju zadatka takmičarima u Nišu bio je i Vladimir Trkulja, jedan od osnivača organizacije Startit i tom prilikom rekao:

“Startit i druge članice Inicijative Digitalna Srbija veruju da je saradnja privrede i države od presudne važnosti za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Samo kroz zajednički rad možemo da dođemo do rešenja koja će omogućiti da svaki pojedinac i svaka kompanija osete prednosti života i poslovanja u digitalnoj Srbiji. Nadamo se da ćemo tokom ovih 48 sati ne samo pronaći nekoliko rešenja koja će unaprediti portal eUprava tako da on građanima bude jednostavniji i korisniji, već da ćemo ostvariti veliki broj kontakata između IT zajednice i države koji će dovesti do novih prilika za saradnju u cilju poboljšanja kvaliteta života u Srbiji.”

Takmičarima je na samom početku dodeljen pravilnik i projektni zadatak.

“Ovo je samo početak saradnje Kancelarije za IT i eUpravu i Vlade Republike Srbije sa IT zajednicom, koji su nam važan saveznik u kreiranju i implementaciji novih tehnoloških rešenja. Za nas ovo takođe znači početak procesa transformacije i u njemu najznačajniju ulogu ima baš IT zajednica koja ima uvid u potrebe tržišta koje pratimo”, izjavio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: