Najduži most na našem koridoru - šta je urađeno od 1.581 m FOTO

Glavni betonski most preko Save i Kolubare je projektovan u dužini od 1.581 metar, širine 29 metara, s tim da je most preko Save dug 367 metara

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.05.2018.

18:38

Najduži most na našem koridoru - šta je urađeno od 1.581 m FOTO
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare kod Obrenovca od 1,6 km, koji će biti najduži most na deonici Koridora 11 Surčin - Obrenovac.

Most su obišli i premijerka Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang, a prisustvovali su i ministar za rad Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Kineska kompanija C C C C je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a rok za završetak posla je 32 meseca, to jest do 4. januara 2020. godine.

Glavni betonski most preko Save i Kolubare je projektovan u dužini od 1.581 metar, širine 29 metara, s tim da je most preko Save dug 367 metara, dok je glavni raspon mosta između rečnih stubova 175 metara.

Do sada je izvedeno oko 37 odsto radova. Od ukupno 334 projektovana šipa do sada su na desnoj obali Save izvedena sva 174 šipa, a na levoj obali svih 90 šipova. Takođe, u koritu reke Save je izvedeno svih 70 šipova.

Na gradilištu je prisutno 262 radnika, a na deonici Surčin - Obrenovac od 17,6 km biće napravljeno ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka, kao i dve petlje "Surčin" i "Obrenovac".

Vrednost radova na toj deonici je 233,6 miliona dolara, a finansiraju se iz zajma Eksim banke Kine. Predviđena je izgradnja auto-puta u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Auto-put Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra i već završenim deonicama Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Ljig-Preljina dužine 40,3 kilometra, biće povezan pun profil auto-puta dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: