Pečat napokon u istoriju - nikad, niko više neće tražiti

Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kojim se ukida obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

15:29

Pečat napokon u istoriju - nikad, niko više neće tražiti
Foto: Thinkstock

Predlogom ovog zakona propisano je da se privrednom društvu ne može uvesti obavezna upotreba pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima. Početkom primene zakona, prestaju da važe i odredbe koje pravna lica obavezuju na upotrebu pečata i u 12 drugih zakona, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ovom odlukom Vlade Srbije otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapredjenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Busineš) i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu.

Zahvaljujući ovoj odluci počeće nova era poslovanja privrednih društava u Srbiji, koja će omogućiti da, sa prethodno donetim Zakonom o ePoslovanju i pratećim podzakonskim aktima, pravna lica postepeno predju na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elekronsku razmenu podataka, kao i elektronski arhivirana dokumenta.

Izrada i upotreba pečata nametala je suvišnu administraciju, utrošak vremena, otežavala poslovanje i predstavljala dodatno finansijsko opterećenje, pa se ukidanjem obaveze njegovog korišćenja značajno smanjuje opterećenje privrede, navedeno je u saopštenju.

Po Zakonu o privrednim društvima pečat je prestao da bude obavezan od februara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: