"Zašto Srbija? Zbog ekspanzije električnih automobila"

Korejsko-američka kompanija Superior Eseks odlučila je da investira u Srbiju jer očekuje ekspanziju tražnje za svojim proizvodima, pre svega u auto industriji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

14:44

Foto: Thinkstock

To je beogradskim novinarima izjavio predsednik kompanije Eseks Jurop Frederik Vejšar, navodeći da će njihova fabrika u Zrenjaninu snabdevati tržište Srbije, Mađarske, Češke, Slovenije i svih drugih okolnih zemalja, a po potrebi i kupcima širom Evrope.

Kompanija Eseks Jurop proizvodi žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a u martu ove godine počela je izgradnju fabrike u Zrenjaninu, u koju će biti uloženo 30 miliona evra, a počeće da radi krajem godine.

Kako je objasnio Vejšar, prva faza izgradnje podrazumeva ulaganje od 18 miliona evra i postizanje proizvodnje od 12.000 tona do kraja prvog kvartala 2019. godine.

Druga faza obuhvata ulaganje od dodatnih 12 miliona evra i udvostručavanje proizvodnje 2023. godine.

Eseks Jurop već ima dve fabrike u Nemačkoj i dve u Italiji, a investicijom u Srbiji zaokružuju krug od 800 kilometara koj epokrivaju svojom proizvodnjom, naveo je Vejšar. Prema njegovim rečima, u toj kompaniji očekuju snažnu tražnju za njihovim proizvodima s intenzivnim razvojem električnih automobile i to iz dva razloga – prvi je jer je takvim automobilima potrebno dva puta više žice nego klasičnim, a drugi jer je njima potreban specijalizovani proizvod koji mora podržavati mnogo veći veći napon.

Kompanija je dobavljač nejvećim auto gigantima poput BMW-a, Audija, Mercedesa, au Srbiji snabdeva Džonson control koja radi za FCAS u Kragujevcu.

Vejšar je kazao da će u Srbiji biti anagažovani isključivo lokalni radnici i menadžment, a da sa druge strane za radna mesta u celoj grupi mogu da ravnopravno konkurišu stručnjaci iz Srbije jer je reč o globalnoj kompaniji.

Na pitanje da li angažuju dobavljače iz Srbije, Vejšar je odgovorio potvrdno, navodeći da se domaćim firmama otvara mogućnost da budu ne samo niihovi dobavljači za fabriku u Srbiji već i za druge proizvodne pogone u njihovom sistemu.

Interesantno je, kako je naveo, i to što u Srbiji postoji rudnik bakra, ali nikakvih konkretnih pomaka u tom pravcu za sada nema jer RTB Bor nema proizvod koji je njima potreban. NIje isključio mogućnost da ga bude.

Eseks Jurop deo je američke Superior Eseks grupe a koja je deo južnokorejske LS grupe, čiji je godišnji promet 19 milijardi dolara i ima fabrike širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: