Vulin brine: Ako krenu da otkazuju, slomiće se preko leđa radnika

Nema popuštanja pred zahtevima oružara koji štrajkuju, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.05.2018.

09:41

Vulin brine: Ako krenu da otkazuju, slomiće se preko leđa radnika
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Vulin je dodao da sindikat ne može da menja rukovodstvo i da Zastava oružje ne može biti izuzeta iz zakona.

On je rekao da je vrlo zabrinut, jer u Ministarstvo odbrane već stižu najave pojedinih kupaca da će odustati od određenog broja ugovora zbog štrajka.

"Ako počnu masovno otkazivati ugovore, šta ćemo? Na kraju će se kola slomiti preko leđa radnika, jer ako nema ugovora i posla nema ni plate za radnike. Imate ugovore potpisane do druge polovine naredne godine, nemojte da gubimo vreme i kupce", rekao je Vulin.

On je radnicima u štrajku poručio da nigde u svetu sindikat ne može da menja upravu, jer nisu vlasnici fabrike, kao i da ne mogu da traže da se Zastava oružje izuzme iz zakona.

"Zastava oružja i Prva Iskra do sada su bili kao druga preduzeća. Sada su u zakonu prepoznati kao odbrambena industrija, kao nesto što je od posebnog značaja za Srbiju i za njih će važiti dokapitalizacija do 49 odsto", naglasio je ministar odbane za TV Pink.

Kako kaže, rukovodstvo "Zastava oružje" ima podršku Ministarstva odbrane i Vlade Srbije i da tu nema popuštanja.

"Zastava oružje je dobra fabrika, može da bude mnogo bolja. Ceo svet pravi danas oružje. Sve što mi pravimo znaju i drugi da rade. Kada već znamo da plasiramo robu na strano tržište, nemoj da kvarimo", zaključio je ministar.

Štrajkački odbor Samostalnog sindikata "Zastava oružja", koji je odnedavno u štrajku, prvi put je od juče ujutru organizovao celodnevni štrajk, zbog, kako tvrde, lošeg stanja u fabrici.

Nadzorni i Izvršni odbor Zastava oružje a.d. saopštili su ranije da je 18. maja održan još jedan sastanak sa Štrajkačkim odborom Samostalnog sindikata na kojem im su ponuđene određene opcije u cilju prekidanja štrajka, ali da su oni tu ponudu odbili.

Štrajkačkom odboru je, dodaje se, predočeno da ukoliko se štrajk nastavi, a ni u jednom segmentu nema utemeljenje u realnosti, može doći do fatalnog ishoda realizacije poslovanja, a samim tim i lošeg ostvarenja finansijskih rezultata, bez kojih nema daljeg optimalnog funkcionisanja preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: