Srbija kargo kupuje 8 lokomotiva od Simensa

Peduzeće "Srbija kargo" kupiće osam Vektron višesistemskih lokomotiva od kompanije Simenns u vrednosti 32 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ugovor o kupovini će sutra potpisati generalni direktor "Srbija karga" Dušan Garibović, a ispred kompanije Simens tehnički i komercijalni direktori grupacije Mobiliti - Vozna sredstva, Karl Straser i Georg Novak Gelter, u prisustvu potredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorane Mihajlović.

Kupovina se finansira iz kredita EBRD IV, a isporuka lokomotiva će se obaviti u februaru i martu 2019. godine, navodi se u saopštenju "Srbija karga".

Vektron je, kako se dodaje, izuzetno fleksibilna generacija lokomotiva, koja ispunjava sadašnje i buduće evropske standarde po pitanju ekologije, buke, uštede energije, lako su prilagodljive nizu konfiguracija specifičnih za određenu zemlju ili režim rada.

Opremljene su neophodnim nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a posedovaće i evropski sistem za kontrolu vozova ( ETCS ). Biće proizvedene u fabrici kompanije Simens u Minhenu.

Multisistemske lokomotive, Simens Vektron su, kako ističu iz "Srbija karga", pravo rešenje zbog mogućnosti saobraćaja na elektrificiranim prugama sa različitim sistemima napajanja električnom energijom (jednosmerna i naizmenična), imaju maksimalan učinak od 6,4 MW i dostižu maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Nabavkom novih lokomotiva "Srbija Kargo“ će podići lestvicu standarda kvaliteta i bezbednosti prevoza robe i postaće lider po pitanju savremenosti voznog parka u regionu.

Vesti

strana 1 od 264 idi na stranu