Oružari traže smenu direktora: Tu je ključ

Štrajkači u fabrici Zastava oružje nastavili su štrajk i u drugoj smeni, a među zahtevima je i smena generalnog direktora.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

14:44

Oružari traže smenu direktora: Tu je ključ
Foto: Thinkstock, ilustracija

Štrajkači traže smenu direktora zbog lošeg rukovođenja, gubitka fabrike i duga od više od 16,5 milijardi dinara.U sindikatu fabrike su saopštili da su zaposleni zabrinuti zbog stanja u fabrici koje je "alarmantno" loše i da neko za to treba da položi račune.

Na konferenciji za novinare je rečeno da radnici koji su jutros započeli generalni štrajk "ne veruju direktoru", pa traže da se pregovori o njihovim zahtevima podignu na viši nivo.

"Traže se ostavka direktora i razgovori sa predstavnicima Ministarstva odbrane, jer je tamo ključ za rešavanje problema. Nemoguće je rešiti probleme sa rukovodstvom koje je fabriku dovelo u ovakvo stanje. Ne verujemo im jer su mnogo puta izrekli neistine o poslovanju fabrike", rekao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić.

U sindikatu priznaju da postoje razmimoilaženja sa menadžmentom koji pokušava da diskredituje sindikat i predsednika sindikata.

Ilić je naveo da je menadžment ranije dao potpuno "neodređene" odgovore na zahteve radnika, koji su za sindikat neprihvatljivi jer "nisu u formi rešavanja već zataškavanja i produžavanja sadašnjeg stanja u fabrici".

On kaže da za sada nema naznaka da bi pregovori mogli da otpočnu, pa samim tim ne može ni da kaže šta je minimum zahteva oružara.

Prema proceni sindikata u štrajku učestvuje oko 80 odsto zaposlenih u fabrici "Zastava oružje".

"Štrajk se od jutros u šest sati odvija u halama, magacinima i kancelarijama, svuda gde se nalaze radnici fabrike. Obustava rada biće nastavljen i u drugoj i trećoj smeni i Odziv radnika je dobar što govori da veruju sindikatu i krajnjem cilju, da se reše brojna pitanja u vezi sa fabrikom i zaposlenima", rekao je Ilić.

On je dodao da se i sutra štrajk nastavlja u fabrici, a u slučaju da ne bude bilo pomaka u pregovorima, planiran je i izlazak oružara iz kruga fabrike.

Oružari su započeli generalni štrajk sa zahtevima da se fabrika izuzme iz procesa privatizacije, plate zaposlenih iz solidarnog poreza od 10 odsto, isplatu bonusa od 15.000 dinara i regresa, poboljšanje uslova rada, punu uposlenost fabrike, kontrolu novog zapošljavanja i drugo.

U Zastava oružju radi oko 2.500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: