Nažalost, skuplje gorivo nije problem samo vozača

Gorivo pokreće sve. U manjoj ili većoj meri ono utiče i na cenu ostalih usluga.

Srbija

Izvor: Prva

Utorak, 22.05.2018.

18:41

Nažalost, skuplje gorivo nije problem samo vozača
(Foto: Thinkstock)

I zato se njegovo poskupljenje ne tiče samo vozača. Istraživali smo da li će cene goriva ponovo ići na gore i kakve su posledice

Cenovnik na pumpama promenjen je tokom 2018. U odnosu na početak godine, litar benzina je viši za 6, a dizela za preko 8 dinara.

"Negde oko 86 dinara od maloprodajne cene su državna zahvatanja i time se vidi da država od ukupne prodajne cene uzima najveći iznos i ima najviše mogućnosti da utiče na cene. Sve države prilaze meri da smanjenjem svojih zahvata smanje uticaj cene nafte na cene drugih...“, kaže Tomislav Mićović, predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Zakon o akcizama omogućava vladi da umanji vrednost akciza do 20 odsto kada dođe do poremećaja na tržištu, što u ovom trenutku nije slučaj. Srbija je to uradila 2012. Da li će ponovo ?

Odluku o eventualnom povećanju akciza na naftne derivate donosi ministarstvo finanasija koje u ovom trenutku nema ministra. Nema sumnje da će za osobu koja bude nasledila Dušana Vujovića to biti jedan od glavnih zadataka.

Ako cene goriva porastu, porašće i cene osnovnih životnih namirnica

"Kad god mogu trgovci podignu proizvode pravdajući se poskupljenjima naftnih derivata, električne energije. Naravno da nije opravdano ali država nema pravi mehanizam kako da spreči“, kaže Jelica Putniković, urednica Balkan magazina.

Cena barela nafta sada je oko 79 dolara. Ako premaši psihološku granicu od 80 dolara, vrlo je izvesno očekivati nove namete na novčanike vozača ali i rast cena osnovnih životnih namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: