Izbacujemo plastične kese, a preti mnogo veća opasnost

O plastičnim kesama govori se stalno, redovno ih uzimamo u prodavnicama, ali se i cegeri stidljivo vraćaju.

Srbija

Izvor: O2

Ponedeljak, 21.05.2018.

18:09

Izbacujemo plastične kese, a preti mnogo veća opasnost
Foto: Thinkstock, ilustracija

Mnogo manje se govori o elektronskom otpadu čije posledice mogu biti znatno opasnije.

Monitor starog kompjutera možda i nećete baciti u kontejner, ali baterije verovatno i dalje baš tamo završavaju.

"Gde bacam svoje istrošene baterije? Nažalost u kontejner", kaže jedan od građana, iako tako ne bi smelo.

"Pa nije kod nas to uopšte uređeno, niti znate gde lekove da odlažete, ništa, svako se snađe kako ume", kažu.

Na pitanje da li su razmišljali da potraže neku kantu za odlaganje električnog otpada kažu:

"Da ima u blizini gde ja živim, sigurno bih, ali pošto nema, onda bacam u običnu."

"Obratio sam se ministarstvu za zaštitu životne sredine i ono me je uputilo na zakonska rešenja i na spisak operatora koji imaju dozvolu za upravljanje otpadom", kaže Srba Jovanović sa Vračara, jedan od onih koji ne idu linijom manjeg otpora.

"Ispostavilo se da na tom spisku postoji samo jedno preduzeće regostrvano za odvoz baterija, da se nalazi u Futogu i da ne dolaze u Beograd", ističe on.

Elektronski otpad sadrži između 600 i 1000 različitih hemijskih supstanci štetnih po zdravlje i okolinu: olovo, živa, hrom, kadmijum, berilijum i PVC plastika, barijum... Pogrešnim tretiranjem ovog otpada izlažemo se rizicima kao što su: snažne i iznenadne eksplozije, trovanje, trajna oštećenja organa, uticaj na genetiku, invalidnost i smrt.

Dobar deo dana proveli smo u pokušaju da pronađemo adekvatnu kantu za odlaganje električnog otpada. Budući da ni ovih redovnih nema svugde gde bi trebalo - možda su naša očekivanja prevelika. Jedino što ostaje je da se ode u neki od retkih supermarketa koji imaju kutije za stare baterije. Sad da li zbog ekologije ili ekonomije, to je drugo pitanje. Oni koji bi trebalo da se bave ekologijom poslali su nam sledeće saopštenje:

JKP "Gradska čistoća" trenutno ima tri operativna reciklažna centra u koje građani mogu da predaju sav reciklabilni otpad iz domaćinstva bez nadoknade:

- na Novom Beogradu u Ulici Žorža Matea br.6,

- na Adi Huji u Višnjičkoj 55b i

- reciklažni centar u Ul. Milana Toplice br.1.

Po zakonu, sva pravna i fizička lica mogu predavati razne vrste otpada operaterima koji poseduju dozvolu za određenu vrstu otpada. Spisak operatera sa izdatim dozvolama se nalazi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Tri lokacije u dvomilionskom gradu. Da ne govorimo o ostatku Srbije, dok zažive cegeri, doći će i stari štampači na red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: