"Od 14 zemalja, samo Srbija nije rešila CHF; dug i 3x veći"

Od 14 zemalja koje su imale kredite indeksirane u švajcarskim francima, 13 je taj problem rešilo, samo Srbija nije, izjavio je advokat Slaven Bilčar.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2018.

14:50

Foto: Thinkstock

Bilčar je za Prvu TV kazao da je u tim zemljama problem kredita indeksiranih u švajcarskim francima uglavnom rešen sudskim putem.

Bilčar je naveo primer po kojem je onaj ko je 2008. godine uzeo kredit indeksiran u švajcarskim francima u iznosu od 10 miliona dinara do današnjeg dana vratio 12 miliona dinara, a duguje još 18 miliona dinara.

“To je neverovatno, da im rastu rate ali im raste i glavnica”, naveo je Bličar.

Prema njegovim rečima, Bilčar kaže da očekuje da i Srbija taj problem reši jer su to već sve zemlje u region i Evropi donele na vrhovnim sudskim isntancama.

“Nema razloga da Srbija ne donese, potpuno identični propisi i to ne samo sudski nego i potrošački propisi koji se moraju pratiti po EU standarima, mi moramo da primenimo EU Direktivu 93/13 primenimo u Srbiji”, kaže on.

Bilčar kaže da je kreditima u švajcarskim francima u Srbiji obuhvaćeno 100.000 stanovnika Srbije jer je procena da ima između 37 i 39 hiljada takvih zajmova.

On je pozvao sve njih da tuže banke za ništavost ugovora i naveo da će od 6. juna radikalizovati pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: