Penzije u Srbiji: Ovo su 3 moguća scenarija VIDEO

Beograd -- Ko bi rekao da će MMF i penzioneri biti na jednoj, a Vlada Srbije na suprotnoj strani?

Izvor: prva
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova neprirodna podela stvorena je pitanjem: da li i kako ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija?

Ni Vlada - ni predsednik nisu precizirali da li će ukinuti sporni Zakon, pa je list "Politika " na osnovu podataka napravio tri scenarija:

Prvi - Ukoliko se ne ukine, već se samo povećaju penzije linearno svima za 8%, biće to veliki trošak za budžet.

Drugi - Ukoliko se vrati polovine oduzetog penzionerima čija je penzija veća od 25.000 dinara i linearno povećaju penzije svima za 5%, trošak je 27 milijardi dinara.

Treći scenario je da se vrati ceo iznos oduzete penzije i poveća penzija 3%, trošak je 15 milijardi dinara.Jedna od autorki teksta kaže da penzioneri pre svega traže ukidanje spornog zakona!

"To je njihovo ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može da im ospori bilo kakvom matematikom kojom Vlada sada pokušava da napravi. Dakle, tu zakonski ne mogu da prođu ni na jednom sudu i bojim se ako ne budu ispoštovali zakon i ustav da će im se ovo vratiti kao bumerang ili tužbom našeg ustavnog suda ili u Strazuburu", objašnjava novinarka "Poltike", Jasna Petrović - Stojanović.

Ekonomisti poručuju Vladi da ne pravi scenarija, već da ukine Zakon koji je ionako važio do decembra 2017. i krene u usklađivanje penzije kako Bog zapoveda: dva puta godišnje kako se kreće inflacija i potrošačka korpa!

"Januar 2018. svaki penzioner je trebalo da dočeka sa novim iznosom penzije na svom čeku, a on bi trebalo da izgleda ako ćemo pošteno ovako: 2014. zadnju penziju uvećati za ono što je bilo zakonsko rešenje pre donošenja novog zakona i uksladiti. To je početak isplate penzija bez mnogo mudrosti", rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić.

Ocena stručnjaka je da ako se država ne nagodi sa penzionerima, rizikuje tužbe u Strazburu, a presude bi došle sa kamatom tako da nas tad nijedan scenario ne bi spasio.

Vesti

strana 1 od 264 idi na stranu