SAD ambasador pimetio: Srbiji tek na 18. mestu

Sjedinjene Američke Države žele još kvalitetnije ekonomske odnose sa Srbijom, poručuje ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2018.

18:51

SAD ambasador pimetio: Srbiji tek na 18. mestu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skot je primetio da je njegova zemlja najveća ekonomija na svetu, ali tek na 18. mestu trgovinskih partnera Srbije.

Američke kompanije u Srbiji vide potencijal zahvaljujući kvalitetu dobro obučene radne snage koja govori strane jezike i posvećenosti Srbije pridruživanju Evropskoj uniji, i veruju, "kao i mi, da je Srbija na putu da uspe", rekao je Skot u razgovoru za portal eKapija.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, naglašava da "svako razume da se Srbija nalazi u periodu teških i ponekad osetljivih, čak i bolnih promena".

"Mi želimo da pomognemo. Srbija ima dosta prijatelja koji žele da joj pomognu da prebrodi ovaj period reformi i iz njega izadje jača i uspešnija nego ikad", dodaje Skot.

Napominje da su još od vremena Nikole Tesle i Mihajla Pupina, srpski naučnici i inovatori dali izuzetan doprinos načinu na koji danas živimo.

"Sledeći Tesla može biti baš tu negde iza ugla - možda je već negde na nekom Univerzitetu u Srbiji i radi na novim, fantastičnim idejama. I ako možemo da igramo neku malu ulogu u pružanju pomoći Srbiji da razvija inovacije i pomognemo u infrastrukturi kako bi se to dogodilo, smatraćemo to velikim uspehom", navodi američki ambadsador.

Prema njegovom mišljenju, "jedna od najvažnijih stvari koju bi Srbija mogla da uradi jeste nastavak snažnog rada na poboljšanju transparentnosti i predvidivosti administrativnog i regulatornog okruženja", jer, kako naglašava, bavljenje biznisom zahteva planiranje i poslovni ljudi moraju da znaju šta da očekuju...

"Važnost nezavisnog i efikasnog sudstva se ne može dovoljno naglasiti. Investitori moraju da se osećaju sigurno da u slučaju sudskog spora mogu da očekuju sudske odluke koje su blagovremene, nepristrasne i primenljive", rekao je Skot, i dodao da je to naročito bitno kada sudski slučajevi uključuju državu ili državne aktere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: