U Grčku na more može i ovuda - da li biste išli?

Jedan broj turista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore odlučuje se za letovališta u Grčkoj koja su na Jonskom moru.

Srbija

Izvor: Grckainfo

Četvrtak, 17.05.2018.

17:06

U Grčku na more može i ovuda - da li biste išli?
Foto: Thinkstock

Na ovom delu grčkog primorja najpopularnije letovalište je Krf, našim turistima posebno zanimljiv i zbog susednog ostrvca Vida, udaljenog oko jedan kilometar od krfske gradske luke.

Osim istorijskih spomenika na našu slavnu i tragičnu prošlost u ovom delu grčkog primorja za turiste je postalo naročito zanimljivo i mesto Sivota, koje se nalazi preko puta ostrva Krfa, na putu od Igumenice ka gradiću Parga. Tamo možete da uživate u lepoj prirodi i na, prema svedočenju onih koji su tamo letovali, najlepšim plažama Jonskog mora u Grčkoj, piše sajt Grčka.info.

Ako planirate putovanje sopstvenim vozilom ka pomenutim letovalištima ili, uopšteno, ka Jonskom moru, možete sami da birate i planirate svoju rutu. Tako je moguće da idete proverenim i uobičajenim saobraćajnicama, i da od Beograda vozite autoputem sve do Igumenice.

Autoput vas, kroz Srbiju, vodi preko Niša i Vranja do makedonske granice, pa njihovim autoputem od Kumanova do grčke granice Evzoni. Zatim idete ka Veriji, skrećući na levo od Soluna, vozite se pored Gravene i Janine do Igumenice, gradiću na obali Jonskog mora. Ovom rutom prelazite oko 940 kilometara i za putarine morate da izdvojite oko 20 evra.

Druga varijanta je da planirate putovanje od Beograda do Podgorice, pa da odatle kroz Albaniju, preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre stignete do Grčke i kod Janine se uključite na autoput za Igumenicu. Ovim načinom prelazite ukupno 985 kilometara, a putarina, koja se plaća samo u Grčkoj, iznosila bi samo 2,5 evra.

Dodatno skraćivanje kilometraže, mada ne i potrebnog vremena, bilo bi ako posle Đirokastre, kod naselja Jorgukat skrenete desno i pratite put za grad i letovalište Sarandu. Tim putem, 50 kilometara dalje od Sarande, albanskog gradića nekada naseljenog Grcima, koje svakako vredi posetiti, stižete na albanski granični prelaz Ćafa Bota ili na grčkoj strani Sagiada.

Ovaj neugledni granični prelaz, nažalost, radi samo od 6 do 22 časa, što znači do 9 sati uveče po grčkom vremenu, ali se odatle vrlo brzo stiže do Igumenice. Ukupna dužina puta od Beograda, u ovoj varijanti, iznosi 937 kilometara i nigde se ne plaća putarina.

Prema propisima koji važe u Crnoj Gori, za prelazak crnogorske granice potrebne su standardne putne isprave. Državljani Srbije mogu u Crnu Goru da uđu sa ličnom kartom. Za vozilo i vozača potrebni su saobraćajna i vozačka dozvola. Nisu obavezni: zeleni karton osiguranja, međunarodna vozačka, ni međunarodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Međutim, postoji mogućnost da vas, bez pomenutog ovlašćenja, takozvane žute karte, naravno ukoliko vlasnik ne putuje sa vama u vozilu, vrate i sa graničnog prelaza u Srbiji, tako da je preporuka da izvadite i taj dokument koji košta 1.500 dinara.

Obavezni dokument za decu, koja putuju u Crnu Goru, a kojim dokazujete njihov identitet može da bude pasoš, zdravstvena ili đačka knjižica, ili izvod iz matične knjige rođenih. Morate da imate pisanu i kod notara overenu saglasnost oba roditelja ukoliko vodite dete koje nije vaše. Za prelazak granice ka drugim zemljama, što naravno uključuje i Albaniju i Grčku, morate da imate međunarodne putne isprave, to jest važeće pasoše.

Državljani Crne Gore mogu da uđu u Albaniju i sa ličnom kartom. Zeleni karton nije potreban za Grčku. Zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola su potrebni za Albaniju. Uz proveru standardne opreme za auto, koju bi trebalo da uvek imate, ne zaboravite da je obavezno vezivanje sigurnosnih pojaseva i da je upotreba mobilnih telefona dok vozite zabranjena, osim ako imate hands free aparat.

Na albanskim putevima je propisano ograničenje brzine na 50 kilometara na sat u naseljenom mestu, 80 na magistrali, a 110 na auto - putevima. Putarina u Albaniji do sada nije uvedena, ništa se ne plaća niti se kupuje nekakva vinjeta. Nacionalna valuta se zove lek, oznaka u menjačnicama je ALL, a za 1 evro se, po aktuelnom kursu, dobija 132 leka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: