Antić: Srbija je konačno počela da štedi

Beograd -- Unapređenjem energetske efikasnosti jednog broja javnih objekata u Srbiji ostvarene su u proseku uštede od 40 odsto po svakom objektu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To je izjavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i istakao da su eneregetski efikasna i energetski održiva Srbija naš prioritet.

Antić je naglasio da će ova godina biti posebno značajna jer će na energetsku mrežu biti pušteno oko 250 megavata novih postrojenja, pre svega iz energije vetra, a da se očekuje još oko 250 megavata i u narednoj godini.

Konačno je Srbija počela da štedi energiju, rekao je ministar Antić, koji je danas na samitu u Sofiji, ali koji se obratio učesnicima konferencije "Energetski efikasna Srbija" putem video poruke.

Naveo je da se očekuje da će se Srbija do 2020. približiti ciljevima koji se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije, te da se svake godine nastoji da se različitim merama smanji finalna potrošnja energije za oko jedan odsto i da su u tom smislu postignuti dosta dobri rezultati u proteklih nekoliko godina.

Kako je rekao, Budžetski fond za energetsku efikansost zajedno sa lokalnim samoupravama je već uspeo da unapredi jedan broj javnih objekata u Srbiji, a uštede i efekti iz tih projekta su izuzetni.

"Za svaki od tih objekata koji su energetski unpaređeni uštede energije u proseku 40 odsto. Mislim da je to veliki motiv da sa tim nastavimo i nastavićemo, očekujemo da ćemo unaprediti sam fond i daleko veći iznos sredstava usmeriti u tom pravcu", kaže Antić.

Sa stanovišta podzakonskih akata, Antić je rekao da je otvorena mogućnost za različite vidove javno-privatnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti.

"Time smo napravili ozbiljnu osnovu da se projekti energetske efikansnosti unaprede i razviju u celoj Srbiji. Za sve to je potreba široka i velika podrška javnosti. Neki koraci koje realizujemo su pionirski u Srbiji i potrebno je da ih prepozna čitava društvena zajednica", naveo je ministar.

U proteklih nekoliko godina, istakao je Antić, učinjeni su značajni pomaci i rezultati i Srbija se približili važnim ciljevima koje smo postavili, a koji pre svega promovišu obnovljive izvore energije kao budućnost, unapredjuje postojeće infrastrukture i prenosnih kapaciteta sa stanivišta zaštite životne sredine, u skladu sa evropskim direktivama.

On, međutim, kaže da Srbija nažalost ne spada u red onih država i društava u kojima se energija maksimalno efikasno koristi i štedi, pa je potrebno setom različitih mesra unaprediti energetsku efikasnost i smanjiti finalnu potrošnju energije i dovedsti je na racionalni nivo.

"Po svim od tih ključnih prioriteta Srbija ostvaruje važne ciljeve i postiže značajne rezultate. Unapredili smo i modernizovali gotovo svu postojeću infrastrukturu pre svega za proizvodnju električne energije. Srbija sve više postaje zemlja zelene energije", rekao je Antić.

Na konferenciji "Energetska efikasnost Srbije" dodržani su paneli posvećeni pravilima EU u toj oblasti, energetima za budućnost i viziji eneregteske efikasnosti.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da su za Srbiju energetska efikanost i obnovljivi izvori energije od vitalnog značaja, uključujući zamenu fosilnih goriva drugim energetima i štednju. Istakao je da je cilj da se do 2020. godine 27 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, a planiran je i prelazak toplana na proizvodnju toplotne energije iz biomase.

Vesti

strana 1 od 264 idi na stranu