"Hrana je naš glavni adut, a u inostranstvu je baš i nema"

Srpska hrana je jedan od naših glavnih aduta i želimo još bolje da je promovišemo, kaže Aleksandar Pavlović, direktor USAID projekta za konkurentnu privredu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

13:35

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Pavlović je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da je iz tog razloga USAID podržao osnivanje međunarodnog sajma visokokvalitetne hrane Belgrade food show, koji će se prvi put održati 5. i 6. novembra ove godine u srpskoj prestonici.

“Projekat USAID-a za konkurentnu privredu fokusiran je na prehrambenu industriju, a deo toga je i visokokvalitetna roba. Hrana je jedan od naših glavnih aduta i kad nam neko dolazi od stranaca prvo se pohvalimo našom hranom, ali kad odete u inostrantvo to nije baš tako, naše hrane tamo baš i nema”, kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, cilj tog projekta, a između ostalog i sajma u Beogradu, je promocija srpske hrane, koja igra veliku ulogu, ali i povezivanje sa kupcima, kontakti sa kupcima i distrubiterima, kako bi to rezultiralo ugovorima i većom prodajom.

“Ovim sajmom u Beogradu želimo da napravimo mesto gde će naši proizvođači moći da izlažu jer sada nema takvog sajma u regionu. Postoje u Berlinu, Parizu, Istanbulu, Njujorku,…I mislim da je Beograd potpuno spreman za to, kao i Srbija, jer imamo sve preduslove, imamo kvalitetnu hranu, samo je treba malo bolje promovisati i stvarati kontake sa novim kupcima”, naveo je Pavlović.

Kako je naveo, namera je i da se Beograd pozicionira kao regionalni centar visokokvalitetne hrane, jer ima sve kapacitete za to.

Predsednik novoosnovane Asocijacije za promociju srpske hrane Robert Čoban izjavio je da je asocijacija osnovana jer se uvedelo da velika potreba da se srpski proizvođači hrane bolje promovišu, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

„Asocijacija je neprofitna organizacija čiji je cilj jačanje prehrambene industrije kroz promociju i pozicioniranje srpske hrane kao prepoznatljivog brenda. Pored želje da ovaj sajam bude vodeći događaj prehrambene industrije u ovom delu Evrope, Asocijacija će organizovati i niz drugih promotivnih aktivnosti koje će prethoditi ovom događaju. Takođe, uz podršku USAID Projekta za konkurentu privredu, omogućićemo već ovog leta domaćim proizvođačima i start up preduzećima da se predstave na najvećem sajmu visokokvalitetne hrane, Summer Fancy Food Show u Njujorku, prvi put posle pauze od sedam godina“, izjavio je Robert Čoban, predsednik Asocijacije za promociju srpske hrane.

„Sajmovi su od izuzetnog značaja za proizvođače, međutim za većinu nas je to preveliki trošak, i iz tog razloga je organizacija ovakvog događaja, gde se povezujemo sa međunarodnim kupcima, dragocena podrška“, rekao je predstavnik izlagača, Branislav Sekulić, vlasnik i direktor kompanije Vrtlari.

Pored predstavljanja preko sto proizvođača hrane vrhunskog kvaliteta iz Srbije i regiona, na sajmu će biti organizovane i prezentacije na aktuelne teme iz indutrije i panel diskusije, kao i prikazivanje uspešnih priča proizvođača, konkurs za početnike u prehrambenoj industriji i promotivne aktivnosti usmerene na ugostiteljski sektor, prezentacije i degustacije specijalno kreiranog menija.

Iako je ovo poslovno orijentisan sajam, drugi dan će biti otvoren za javnost, tako da će svi posetioci moći da uživaju u vrhunskim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: