Nema rang-lista, svi do još većih jeftinih stanova

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, povodom izgradnje stanova po povoljnijim uslovima za pripadnike snaga bezbednosti, kaže da neće postojati rang-liste.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

18:47

Nema rang-lista, svi do još većih jeftinih stanova
Foto: Thinkstock

Kako je istakla u raspravi u skupštini, po usvajanju zakona o posebnim uslovima, Ministarstvo finansija će utvrditi kriterijume za kreditnu sposobnost.

Po usvajanju zakona, pored određenih odluka koje će doneti Vlada Srbije poput odluke o prenosu investitorskih prava, proglašavanju opšteg interesa, isto tako će, kaže Mihajlovićeva, Ministarstvo finansija utvrditi kriterijume za kreditnu sposobnost.

"Neće biti nikakvih rang-lista. Svi pripadnici koji žele da kupe stan, a koji su se do sada prijavili da su zainteresovani, imaće priliku da kupe mnogo veće stanove ukoliko postoji interesovanje s njihove strane", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je na taj način odgovorila poslaniku DS Radoslavu Milojičiću koji je pitao tokom rasprave kako će pripadnici MUP-a ili Vojske Srbije da kupe stanove jer su im plate ispod prosečnih u Srbiji.

"Kažete da je 64 miliona evra ukupna vrednost radova, i da je cena kvarata 500 evra. Ko, kako i od čega da izdvoji 500 evra? Ako je prosek 80 kvadrata, onda treba da se izdvoji 40.000 evra i to po subvencionisnim cenama", rekao je Milojičić.

On je naveo da pripadnici snaga bezbednosti treba da obezbede stanove i da DS nema problem da kaže ako je nešto dobro, ali je ukazao da je loše to što 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje.

Pitao je ministarku i kako pripadnici vojske i policije da veruju Vladi Srbije kada su im i pre nekoliko godina obećali stanove od 380 evra po kvadratu, pa se to nije desilo.

"Siguran sam da svi pripadnici Ministarstva odbrane žele da imaju svoju tetku u Kanadi, ne svoju nego ženinu tetku", rekao je Milojičić, na šta ga je predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo i poručio mu da neće dozvoliti takav način komunikacije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kritikovao je što je zakon "leks specijalis" kao Beograd na vodi koji je, kako tvrdi, simbol korupcije, kriminala i lopovluka.

"Ne daj bože da se Beograd na vodi ponovi u tim gradovima. Ne bismo voleli da to bude primer burazerske ekonomije", rekao je Obradović.

On je kazao da ne bi voleo da se suspenduju drugi zakoni i da poslove za izgradnju stanova dobiju firme bliske SNS, a poslanik SNS Aleksandar Marković mu je odgovorio da je glavni izvođač Beograda na vodi domaća firma Energoprojekt.

"Toliko o tome što je pričao prethodni govornik", rekao je Marković.

Šefica Poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da je predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike sektora bezbednosti "idealan odraz funkcionisanja vladajućeg estabilišmenta u Srbiji" i da je deo izborne kampanje.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da DJB pozdravlja ideju da država pomogne kupovini jeftinih stanova policajcima i vojnicima koji "nemaju tetku u Kanadi", ali napomenula da su nedovoljno jasni kriterijumi i procedure za kupovinu tih stanova.

Ona je rekla da već postoji 18.000 prijavljenih za kupovinu tih stanova, te je pitanje gde su se prijavili i za šta, kada zakon još nije ni donet, navodeći da se stiče utisak da postoji spisak ljudi koji će dobiti ove stanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: