Novi harač pogodiće 1.000.000 onih koji "vole" da voze stara kola

Kada ne znaš kako da dođeš do para, najlakše je udariti na vozače. I to na one najsiromašnije koji "vole" da voze stare automobile.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Novi namet za vlasnike četvorotočkaša starijih od 15 godina, koji će od jula morati da idu dva puta godišnje na tehnički pregled, samo je još jedan korak u pražnjenju džepova vozača.

Ako je suditi po tome da je gotovo 40 odsto voznog parka Srbije pregazilo u 16. leto, to znači da će gotovo milion vozila imati obavezu da ide na kanal dva puta za 12 meseci.

Cilj je povećanje bezbednosti u saobraćaju. I statistika, međutim, pokazuje da najčešće moćniji i noviji automobili zbog neprilagođene brzine ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju. Većina veterana na četiri točka, slažu se njihovi vlasnici, ne može da razvije tolike brzine, pišu Večernje novosti.

Još se ne zna koliko će tačno biti taj trošak. Vlasnici servisa za tehnički pregled tvrde da je realna računica za ovu uslugu bar 30 evra po vozilu. To znači da će vlasnik starog vozila godišnje morati da izdvoji, samo za tehnički pregled, bar 7.000 dinara. Zakonom je predviđeno da resorno ministarstvo, u ovom slučaju MUP, određuje maksimalnu cenu tehničkog pregleda, koja će važiti na teritoriji cele Srbije.

Iznad te cene niko neće smeti da naplaćuje ovaj pregled.

Srbija

strana 1 od 264 idi na stranu