"Sa Turcima još bolje, gradimo BG-Sarajevo"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u Ankari da Srbija i Turska imaju mogućnost za još bolju ekonomsku saradnju

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.05.2018.

16:10

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Kako kaže, bolja saradnja je moguća naročito u infrastrukturi, zahvaljujući odličnim odnosima koje imaju predsednici država, Redžep Taip Erdogan i Aleksandar Vučić.

"Srbija, zahvaljujući dobrim političkim odnosima koje predsednik Srbije gradi sa Turskom i svim drugim zemljama, danas je centralna i najstabilnija država u regionu i spremna je da predvodi i sve regionalne infrastrukturne projekte", kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ministarka, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Turskoj zajedno sa državnom delegacijom koju predvodi Vučić, kazala je kaže da su teme razgovora sa turskim zvaničnicima izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, ali i učešće turskih kompanija u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ona je podsetila da je prvog dana posete potpisala Memorandum o saradnji sa turskom kompanijom koji se odnosi na izradu tehničkih i finansijskih predloga za projekte rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar – Tutin i Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kao i izgradnje obe deonice autoputa Beograd – Sarajevo na teritoriji Srbije.

Najavila je da će danas potpisati i Memorandum o saradnji sa turskim Ministarstvom saobraćaja.

"To je za nas važno jer možemo puno da naučimo od Turske koja je stvorila povoljno okruženje za investitore. Zajedno ćemo raditi na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, to je važno regionalno pitanje, jer definiše naše odnose sa Bosnom i Hercegovinom", kazala je Mihajlović.

Dodala je da očekuje da uskoro bude potpisan trojni memorandum i da najkasnije za godinu dana počne izgradnja tog autoputa, jer je dogovor da do sledeće godine bude gotova dokumentacija i model finansiranja.

Ministarka je istakla da je Srbija spremna za obe moguće rute autoputa, kako one preko Sremske Mitrovice, tako i one preko Požege, Užica i Kotromana na granici sa BiH, a da će Turska sa partnerima u BiH dogovoriti rutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: