Država kupuje četvrtinu mašina

Ministarstvo privrede raspisalo je, petu godinu zaredom, javni poziv za program podrške maloj privredi, a ove godine je u te svrhe obezbedilo 556 miliona dinara

Izvor: Dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Podrška se odnosi za sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme, za šta privrednici, sada već tradicionalno, pokazuju najveće interesovanje, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kako se navodi, uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji neka firma može dobiti za kupovinu opreme. U 2018. godini je, po preduzeću, gornji limit za bespovratna sredstva povećan s 2,5 miliona dinara na pet miliona.

Takođe, da bi preduzetnici nastavili modernizaciju opreme za proizvodnju, omogućeno im je da konkurišu za taj program bez obzira na to da li su već bili korisnici državnih para po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu.Takođe, partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja već će to biti samo zaloga na kupljenoj opremi.Programom za nabavku opreme predviđeno je sufinansiranje samo proizvodne opreme i alata, što će doprineti razvoju proizvodnih firmi u Srbiji.

U programu za nabavku opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti opreme, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a povoljan kredit partnerskih finansijskih kuća čini još 70 odsto.

Ministarstvo privrede sistematski podstiče tehnološki razvoj mikro i malih preduzeća i preduzetnika jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je to odličan način da se ojača njihova konkurentnost i doprinese modernizaciji proizvodnih procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju. Kompanija koja, umesto dotrajalih mašina, ima moderne koje prate napredak tehnologija, ujedno ima i prvi preduslov da finalni proizvod podigne na nivo koji zadovoljava evropsko i druga razvijena tržišta, piše Dnevnik.

strana 1 od 259 idi na stranu