"Žene su pisale kodove još šezdesetih, potrebno ih je više u IT"

Ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović rekao je da je potrebno mnogo više žena u IT oblasti, ali da je situacija bolja nego što je bila pre.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2018.

19:11

(Foto: Thinkstock)

On je naveo da su konferencije poput današnje Enter značajne za mlade, a naročito za žene koje žele da se bave preduzetništvom, ali da je činjenica da se na konkurse koje organizuje to ministarstvo i dalje u najvećem broju slučajeva prijavljuju muškarci.

"Mislim da ovakve konferencije pomažu da se devojke i devojčice zainteresuju da uče programske jezike i osnove inovacionog preduzetništva, kako bi doprinele inovacionom razvoju Srbije. Trend manjka žena u ovoj oblasti postoji svuda u svetu, u Evropi i SAD", rekao je Popović.

On je dodao da su značajne sve aktivnosti koje doprinose da se žene zainteresuju za oblast IKT-a, jer mogu maksimalno da doprinesu razvoju Srbije u ovoj oblasti.

"Teme i tehnologija kojima ste posvetili ovu konferenciju su od najvišeg značaja za razvoj našeg društva i neophodne su su u svim sektorima i industrijama", rekao je ministar.

On je podsetio da danas na tehničkim fakultetima u Srbiji ima 33 odsto devojaka, i da je to značajna promena u odnosu na pre, kada je na tehničkim fakultetima bila tek poneka devojka.

"Ipak, cilje je jednak broj muškaraca i devojaka u ovoj sferi, i zato su ovakve konferencije važne", zaključio je Popović.

Organizatorka konferencije Bojana Milašinović kaže da je sektor IKT veoma otvoren za žene, iako je do skoro postojao stereotip da je to muško polje.

Kako kaže, ne misli da ima istine u tvrdnjama poput one da je ova oblast muškarcima "prirodnija", a problem manjka žena postoji svuda u svetu.

"Različiti su razlozi za to, kulturološki i drugi. Prilikom razvoja industrije su muškarci postali dominantni, iako su žene bile pioniri i one koje su prve pisale kodove šezdesetih za različite projekte", istakla je Milašinović.

Dodaje, da interesovanje za ovu oblast žena postoji, ali da im je potrebna podrška i ukazivanje na različite mogućnosti koje im se pružaju, a naročito kada su u pitanju mlade devojke koje tek biraju svoju karijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: