Proizvođač branika za 500L traži odricanje od prava na štrajk?

Sindikat u kompaniji "Manjeti Mareli" odbio je da potpiše novi Kolektivni ugovor, jer je jedan od uslova bio da se odreknu zakonskog prava na štrajk.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.04.2018.

18:37

Proizvođač branika za 500L traži odricanje od prava na štrajk?
(Foto: Getty images)

Predsednik sindikata u kompaniji "Manjeti Mareli" Aleksandar Korać je kazao da je poslodavac predstavnicima reprezentativnog sindikata ponudio nacrt novog Kolektivnog ugovora, povodom preuzimanja kompanije u Kragujevcu od grupacije "Fijat Krajsler automobili Srbija", koje je najavljeno za 1. maj.

On je rekao da je jedan od uslova u novom Kolektivnom ugovoru bio da se od sindikata traži da se odreknu prava na štrajk u periodu trajanja Kolektivnog ugovora, što su oni odbili.

Korać dodaje da pored toga, nije poštovana ni zakonska procedura, pa članovi pregovaračkog tima nisu dobili u posed nacrt novog Kolektivnog ugovora, već samo na uvid.

"Mi smo pokazali dobru volju da pregovaramo o svim odredbama nacrta, osim člana kojim se od sindikata zahteva da se odrekne zakonskog prava na štrajk u periodu trajanja Kolektivnog ugovora. To je bio i uslov kompanije za potpisivanje istog", izjavio je on.

Korać je dodao da se sada očekuje zvaničan poziv za početak pregovora o novom Kolektivnom ugovoru uz poštovanje svih zakonskih procedura.

"Sindikat već ima potpisan sporazum sa poslodavcem o najvažnijim pitanjima koji stupa na snagu 1. maja ove godine, a koji poslodavac pokušava da prenebregne", naveo je Korać.

Kompanija "Manjeti Mareli" u Kragujevcu proizvodi branike za "fijat 500L".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: