Brnabićeva odgovorila: Eto, toliko smo devastirani

Srbija je prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija istorijski maksimum, rekla je premijerka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2018.

17:26

Brnabićeva odgovorila: Eto, toliko smo devastirani
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Premijerka Ana Brnabić rekla je, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika u Skupštini i na njihove primedbe da je "Srbija devastirana i uništena država" da ekonomski pokazatelji pokazuju suprotno.

Ona je podsetila da redovno dolazi u Skupštinu i obaveštava narodne poslanike sumama koje govore suprotno tvrdnji da je "Srbija devastirana i uništena država".

"Srbija je toliko devastirana i uništena država da je prošle godine Fajnenšal tajms, za koji bih rekla da je kredibilan i objektivan u ocenjivanju zemalja, proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija" rekla je Brnabićeva obraćajući se poslanicima.

Navodeći dalje ekonomske podatke, Brnabićeva je navela da je Srbija prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je, prema njenim rečima, istorijski maksimum ako se, kako kaže, uzme u obzir da nije bilo većih privatizacija.

Direktne strane investicije u odnosu na prošlu godinu su porasle 21,8 procenata,

Brnabićeva je rekla da su ukupno u januaru i februaru ove godine investicije iznosile 436,9 miliona evra, što je za 80 miliona evra više nego u najboljoj godini do sada.

"Toliko smo devastirani", poručila je Brnabićeva.

Agencija za privredne registre objavila je izveštaj koji pokazuje da su preduzeća u 2017. godini imala profit od 437, milijardi dinara što je prema njenim rečima, dvaput bolji rezultat nego 2016. godine.

Podsetila je da je javni dug 59,5 odsto, što je ispod Mastrihtskog kriterijuma.

"Što znači mnogo bolje nego većina članova Evropske unije, eto toliko smo devastirani", ponovila je Brnabićeva.

Na današnji dan u budžetu postoji suficit u budžetu od 3,9 milijardi dinara, a planirani deficit u prva četiri meseca bio je 40,1 milijarda dinara.

"Dakle, rezultat je bolji od očekivanog za samo 44 milijarde dinara", rekla je Brnabićeva.

Za prva četiri meseca, podsetila je Brnabićeva, posetio je Srbiju premijer Japana, predsednik Evropskog parlamenta, premijer Belgije, predsednik Evropskog saveta i predsednik Evropske investicione banke. Brnabić je rekla, da se Srbija ne nalazi na "crnoj listi" FATF-e kako se to govori, već se nalazi na listi za nadzor te institucija iako je jedna od retkih zemalja koja je od 40 preporuka te institucije, ispunila 35.

"Do kraja juna ćemo ispuniti sve ostale preporuke i usvojiti sve zakone", poručila je Brnabićeva obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: