Oružari protestuju, neće privatizaciju

Radnici fabrike "Zastava oružje" organizovali su na platou "Kod krsta" u centru Kragujevca protest zbog privatizacije te fabrike.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.04.2018.

19:51

Oružari protestuju, neće privatizaciju
Foto: Thinkstock

Oni su najavili da će se tome suprotstaviti radničkom borbom.

Oni su izrazili nesaglasje sa predlogom zakona o prodaji naoružanja i vojne opreme, koji je pred poslanicima u Skupštini Srbije, jer predviđa privatizaciju 49 odsto kapitala vojnih fabrika u Srbiji.

Predsednik samostalnog sindikata u fabrici "Zastava oružje" Dragan Ilić rekao je da borba oružara iz Kragujevca da se to zakonsko rešenje ne prihvati dugo traje, međutim Vlada Srbije nije prihvatila njihove sugestije.

"Našu fabriku treba izuzeti iz privatizacije jer je ona od strateškog značaja. Treba je sačuvati jer je uvek bila državna i u njoj je začet industrijski razvoj Srbije i vojne industrije Jugoslavije", rekao je Ilić.

On je najavio nastavak borbe za fabriku i rekao: "Mogu da nas polome, ne mogu da nas poraze. Borićemo se".

Ilić je kazao da su druge fabrike iz oblasti vojne industrije prihvatile predloženo rešenje, ali je dodao da je kragujevačka namenska najstarija, da ove godine navršava 165 godina od osnivanja, a da su druge nastale iz nje četrdesetih i pedesetih godina posle rata.

"Ne smemo da obrukamo našeg kneza Miloša, on bi se sigurno u grobu prevrtao da zna da se ovo dešava. Ne smemo da obrukamo naše pretke, ali ni buduće generacije, za koje je važno da očuvamo fabriku", rekao je Ilić.

Ilić je izrazio sumnju prema najavljenom konceptu privatizacije shodno iskustvu prethodnih privatizacija koje su, prema njegovim rečima, upropastile privredu Srbije, kada su mnoge fabrike ugašene i izgubljena radna mesta.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Dušan Vuković rekao je da sindikat podržava borbu radnika i da je ona "sinonim borbe protiv privatizacije u Srbiji" i protivljenja predstojećoj privatizaciji banja, lečilišta, namenske industrije i daljeg urušavanja domaće privrede.

Predsednik gradskog ogranka SSSS Jugoslav Ristić rekao je da "mora da se odbrani poslednje što u gradu ima" i da je to odsudna bitka za opstanak Kragujevca kao nekadašnjeg industrijskog centra.

"Za čiji interes se najavljuje prodaja fabrika namenske industrije, kada vlast govori da one dobro posluju. Ako se vojna industrija proda strancima, da li možemo da budemo slobodna i nezavisna zemlja. Ne smemo da izgubimo ovu bitku", rekao je Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: