Novi most iz vazduha: Godina prođe, dokle se stiglo? FOTO/VIDEO

Na ušću Kolubare u reku Savu teče realizacija jednog od najvećih infrastrukturnih projekta na široj terotoriji grada - deonica između Surčina i Obrenovca.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

13:25

Novi most iz vazduha: Godina prođe, dokle se stiglo? FOTO/VIDEO
Foto: Beobuild

Reč je o 17,6 kilometara dugačkoj deonici auto-puta između Surčina i Obrenovca, kraka Koridora 11 koji će spojiti deonice izgrađene sa Beogradskom obilaznicom.

Prošlo je godinu dana od kada su otvoreni radovi na ovoj saobraćajnici, za sada sve teče jako dobro i nema većih problema.
Foto: Beobuild
Glavni objekat na trasi ovog auto-puta je svakako most preko reke Save i na njemu je izvedenost najveća, pošto je u prethodnom periodu praktično završen ceo donji stroj mosta. Iako je bilo manjeg zastoja u pribavljanju građevinskih dozvola za radove na trasi, taj problem je prevaziđen, pa su sredinom marta otvoreni i prvi radovi na ostatku otvorenog puta.
Foto: Beobuild
Na izgradnji mosta radi uigrana ekipa kineskih radnika i poslovođa, tim koji je godinama već u zemlji, a dobar deo njih ovde je premešten sa gradilišta Pupinovog mosta na Dunavu, piše Beobuild.
Foto: Beobuild
Do sada je završen skoro kompletan donji stroj mosta, osim tri stuba u vodi čiji su šipovi ranije izvedeni. Sa početkom radova na gornjem stroju mosta radovi su ušli u novu fazu, a izgradnja gornjeg stroja otpočela je i na prilaznim konstrukcijama i na glavnom rasponu.

.
Foto: Beobuild
Na stubovima iznad reke izbetoniran je prvi od četiri nulta segmenta gornjeg stroja, dok su na prilaznim konstrukcijama montirane dve pokretne oplate - na svakoj obali po jedna. Sa njima je do sada završeno izlivanje dva segmenta sandučastog nosača na surčinskoj strani, odnosno četiri segmenta na baričkoj strani mosta.
Foto: Beobuild
Podsetimo, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović naglasila je da je obilaznica oko Beograda važan deo Koridora 10 koji je pak deo evropskog transportnog koridora čiji je cilj da izmesti teretni saobraćaj iz Beograda i preusmeri na ovaj deo Koridora 10 koji će spojiti zapadnu Evropu sa južnom i istočnom Evropom.

Radovi na izgradnji drugog mosta preko Save kod Ostružnice su počeli, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksanda Vučića, 19. januara 2016.

Ukupna vrednost radova je 3,57 milijardi dinara, a finansira se sredstvima kredita Evropske investicione banke, pod veoma povoljnim uslovima.

Most će biti dug gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake auto-puta na obilaznici oko Beograda.

Most će biti izgrađen u okviru izgradnje druge faze auto-puta E-70/E-75 na delu od petlje "Dobanovci" do petlje "Orlovača".

Projekat predviđa izgradnju leve trake auto-puta iza mosta u zoni petlje "Ostružnica" dužine 1.000 metara, kao i uklapanje dve rampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: