"Snažna podrška Vlade Srbije regionalnoj saradnji"

Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugostičnoj Evropi i biće aktivna da ta regionalna platforma zaživi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.04.2018.

17:43

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To je poručila premijerka Ana Brnabić na svečanoj sednici Skupštine NALED-a.

"Pozivam premijere iz regiona zajedno iskoračimo i da zajedno radimo na uklanjanju prepreka privredi, na opštu korist svim našim građanima", poručila je Brnabić.

Na sednici je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE - Busineš Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Brnabić ističe da je to još jedan dokaz da je Srbija veoma posvećena Berlinskom procesu i usvajanju evropskih vrednosti, kao i da privredna saradnja u regionu može da bude od ključnog značaja za njegov brži napredak u celini.

"Bez snažne ekonomije nema ni snažnog ni bezbednog regiona, a EU želi da u regionu ima stabilnog partnera", poručila je Brnabić.

Brnabić je, takođe, pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji.

Premijerka Srbije je istakla da je cilj poboljsasnja poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.

Brnabić je rekla da postoje fantastični primeri regionalne saradnje baltičkih, nordijskih i zemalja Beneluksa i koliko harmonizacija propisa i zajednička promocija može da doprinese njihovom razvoju.

Istakla je da je BFC pokrenuo NALED i da je na njemu lično radila kada je bila na čelu NALED-a.

Navela je da je Srbija napravila veliki iskorak sa uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, kao i da predstoji uvođenje e-katastra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je , kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

Ditman je rekao da Nemačka pomaže Srbiji i na suzbijanju sive ekonomije i odnedavno učestvuju i u projektu registracije neprijavljenih sezonskih radnika, kojih u Srbiji ima više od 3.000.

"Regionalna saradnja je samo jedna od inicijativa koje realizujemo, na primer Berlinski proces, gde je Vlada Srbije izuzetno aktivna. To je vrlo važna inicijativa i pokušavamo da ostvarimo regionalnu saradnju na zajedničkom tržištu u ovom regionu", kaže Ditman.

Ističe da je regionalna saradnja važna za pribliožavanje Zapadnog Balkana EU i da je u tom smislu veoma važan program BFC.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada su se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvivivo poslovanje.

Ministri država regiona uručili su danas 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces sertifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa kreiranja dobre poslovne klime, 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma) jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije.

Prema istraživabnju NALEDU uslovi za poslovanje u ovim sredinama su kvalitetniji za 76 procenata, 40 odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsov listi najboljih investicvionih destinacija u Evropi.

Program sertifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj evropi (BFC SEE), u pet zemalja, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: