"Partner u RTB Bor bez prava na rudu, renta nije niska"

Tender za izbor strateškog partnera RTB-u Bor bi trebalo da bude raspisan u maju, a strateški partner neće imati pravo i na rudu, kaže ministar Aleksandar Antić

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2018.

11:53

Foto: Thinkstock

Antić kaže da je ruda u isključivom vlasništvu države.

"Po zakonima Srbije niko nema pravo na rudu. Ruda je vlasništvo Republike Srbije, a partner će imati eksploatacionu dozvolu na osnovu koje će vršiti rudarsku proizvodnju i plaćati Srbiji tu rudnu rentu", rekao je Antić za Prvu.

Kaže da naša rudna renta nije niska već prilagađena evropskim okvirima.

Antić je komentarišući ranije najave da će tender za RTB Bor biti raspisan u maju naglasio da država nije suočena ni sa kakvim rokovima koje nam neko nameće, na primer međunarodne finansijske institucije.

On je kazao da je reč o rokovima koje je država sama sebi postavila i da se na pripremi tendera za izbor strateškog partnera intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, RTB pozitivno posluje, vraća svoje dugove, plaća sve tekuće obaveze i ostvaruje profit.

"U tim uslovima mi prepoznajemo ovo vreme kao idealno da tražimo partnere i imamo više kompanija koje su zainteresovane. To su kineske, ruske, a čak i sa zapada, pošto smo imali i kandsku kompaniju koja je radila dju dilidžens RTB-a", naveo je Antić.

Ističe da će tender biti potpuno transparentan i da će se pronaći najpovoljniji partner za Srbiju, koji će pratiti našu viziju da se RTB razvija, da se otvaraju novi rudnici i zadrži sadašnji broj radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: