"Bez države, niški aerodrom gubi od Prištine i Skoplja"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da aerodrome “Konstantin Veliki“ u Nišu neće moći da se razvija bez države.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2018.

10:23

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Mihajlovićeva je kazala da se nada da će Grad Niš odlučiti da Aerodrom "Konstantin Veliki" država preuzme u vlasništvo koji, kako je naglasila, bez dodatnih ulaganja neće moći da se razvija i izgubiće od konkurentskih aerodroma u Prištini, Skoplju i Bugarskoj.

Ona je za RTS kazala da će odluku o tome da li će upravljanje niškim aerodromom biti preneto sa lokalne samouprave na državu doneti Skupština Grada Niša.

"Ako Grad Niš to ne želi to je u redu, ne mora da do toga da dođe ali mora da se preuzme odgovornost", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uložila puno opreme i sredstava da bi se "od jednog aerodroma koji nije imao ni hiljadu putnika" napravila ono što je danas.

"Kada bi prešao o vlasništvo države dobio bi nova ulaganja. Bez dodatnih daljih ulaganja aerodrom ne može da se razvija i pobediće nas svi aerodromi okolo - od Skoplja, Prištine i Bugarske", istakla je ona.

Dodala je da za početak država planira ulaganje od sedam miliona evra, za kontrolni toranj i razne uređaje, a nakon toga još pet miliona evra, "da bi mogli da pričamo o niškom aerodromu kao aerodromu na kog će sletati i drugi avioni, a ne samo lou kost kompanije".

Govoreći o današnjem početku radova na rekonstrukciji deonice puta od Sremskih Karlovaca do Inđije, u dužini od sedam kilometara, ona je kazala da će za to biti utrošeno 240 miliona dinara i da se ta deonica obnavlja nakon 50 godina.

"Važno je jer je to altetrnativa autoputu. Dok nije bilo autoputa to je bio jedini put, a sada je to alternativa kojom ide 5.300 vozila (dnevno) i očekujem da se to poveća", kazala je Mihajlovićeva.

Naglasila je i da projekti na putevima i železnici u Vojviodini koji se trenutno rade, iznose 2,5 milijardi evra.

Prema njenim rečima, samo za rekonstrukciju i održavanje puteva prvog i drugog reda u Vojvodini ove godine biće uloženo 1,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: