Kakva će biti mapa gasovoda do Bugarske

Ministar rudarstva Aleksandar Antić je najavio da će se u narednih nekoliko dana znati detaljan plan realizacije projekta gasne konekcije Srbije i Bugarske.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

14:24

Kakva će biti mapa gasovoda do Bugarske
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, znaće se i mapa tog gasovoda.

Antić je o tom gasovodu juče pričao sa bugarskom ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, u Sofiji na sastanku ministara energetike zemalja EU i Zapadnog Balkana.

On je rekao da je sa Petkovom razgovarao o gasnim projektima u tom delu Evrope i njihovom uticaju na sigurnost snabdevanja Srbije i Bugarske, imajući u vidu da obe zemlje imaju sve veću potrošnju tog energenta, pre svega zbog rasta industrijske proizvodnje.

"Gasna konekcija Srbije i Bugarske je zajednički prioritet obe zemlje, na čemu se intenivno radi. O tome razgovaramo i sa predstavnicima Evropske komisije jer Evopska unija preko svojih grantova učestvuje u finansiranju tog projekta i Srbiji je opredeljeno 49,6 miliona evra", rekao je Antić.

Dodao je da Srbijagas, koji realizuje taj projekat, radi geotehnička istraživanja za gasovod kojim će gas u Srbiju stizati iz Bugarske, a za eksproprijaciju zemljišta su obezbeđena sredstva u budžetu za ovu godinu.

Antić je kazao da je na ministarskom sastanku u Sofiji razgovarano o "čistoj energiji za sve Evropljane" i regionalom povezivanju u oblasti energetike.

Kako je istakao, još se usaglašavaju stavovi Evropske komisije i Evropskog parlamenta o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i verovatno će novi cilj biti da se do 2030. godine na taj način obezbedi 30 do 35 odsto ukupne energije u EU, što će biti maksimalni cilj i za zemlje Zapadnog Balkana.

"Za Srbiju će verovatno biti određena drugačija dinamika", rekao je Antić.

On je dodao da je Srbija pohvaljena jer je napredovala u korišćenju obnovljivih izvora energije i da će naredne dve godine na taj način biti obezbeđeno novih 500 megavata.

"Sa predstavnicima EU razgovaraćemo o modalitetima za drugu fazu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Očekujemo da Srbija i dalje bude 'lokomotiva' i da predvodi čitav region u novim trendovima", kazao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: