Vlada odlučila: Auto-put i od Valjeva do BG

Valjevo -- Vlada je odlučila da gradi brzu saobraćajnicu sa četiri trake od Valjeva do auto-puta na Koridoru 11, a radovi bi mogli da počnu već 2019. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti uradio je CIP 2012. godine. Generalni projekat predvideo je izmeštanje državnog puta IB reda br. 27, Loznica-Valjevo-Lazarevac, u dužini od oko 17 km, gde bi se izgradio put sa 4 trake, za brzinu od 100 km/h. Predložena je trasa koja ide desnom stranom postojećeg puta, pruge i reke Kolubare (od Valjeva ka Lajkovcu). Put sa četiri trake bi se priključivao na Koridor 11 kod Lajkovca (petlje Lajkovac). Takođe je projektovano 2,8 km devijacija lokalnih puteva, koje bi se ulivale u novu saobraćajnicu.

To je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je tokom posete deonice Iverak-Lajkovac na putu Loznica-Valjevo-Lazarevac, rekla da vlada već nekoliko meseci radi na tome da se napravi brza saobraćajnica koja je važna za ceo taj okrug.

Brza saobraćajnica će omogućiti da se od Valjeva do Beograda stigne za 45 minuta.

"Razgovaramo u vladi o tome, a pričali smo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", rekla je Mihajlovićeva dodajući da će se sigurno praviti ta brza saobraćajnica.

Ona je istakla da je doneta odluka da se pravi brza saobaćajnica i zamolila Saobraćajni institut CIP, koji pravi generali projekat koji je već prošao i reviziju, da nastavi dalje da radi projetno tehničku dokumentaciju. Kako kaže, novca za dokumentaciju ima i ona će biti gotova do kraja godine.

"U toku ove godine videćemo kako ćemo finansirati izgradnju te saobraćajnice i procenjuje se da će koštati između 50 i 60 miliona evra. Mislim da postoji mogućnost da je finansiramo iz budžeta, ali i druge mogućnosti. U 2019. imaćemo određeno na koji način finansiramo izgradnju saobaćajnice i ako počenemo da je gradimo 2019. biće završena za dve i po do najviše tri godine", dodala je.

Ta saobraćajnica je važna za povezivanje sa Beogradom i i priključenje na auto-put, ali i za ceo okrug i privlačenje novih invesitcija, naglasila je Mihajlovićeva.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović je rekao da će saobraćajnica biti duga 17 kilometara.

Grad Valjevo se na Koridor 11 priključuje preko saobraćajnice-državnog puta I B reda Loznica-Valjevo-Ćelije.

Deo saobraćajnice do naselja Iverak je u standardu bliskom evropskim standardima, sa četiri saobraćajne trake. Deonica puta od Iverka do Nepričave u dužini od 16,6 km, je u veoma lošem stanju.

Ovaj put, na pravcu od Valjeva do Lajkovca, prolazi kroz velikih broj naseljenih mesta i problematičan je i sa stanovišta bezbednosti i protoka saobraćaja.

Cena izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije 251,7 miliona dinara bez PDV-a.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je to dugogodišnji san Valjevaca da dobiju dobru vezu sa Beogradom i da bi onda do glavnog grada mogli da stignu za 45 minuta.

strana 1 od 259 idi na stranu