"Kod nas 3%, u drugim zemljama dvocifreno - Lidl važan"

Bez konkurencije nema efikasnog tržišta zbog čega je bitan dolazak diskontnog lanca Lidl u Srbiju, pošto će povećati konkurenciju, poručio je Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2018.

10:56

Foto: Gettyimages

Potpredsednik Vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikaciju Rasim Ljajić je otvarajući međjunarodnu konferenciju “Nova agenda za konkurenciju”, u organizacijia Komisije za zaštitu konkurencije, istakao da je građanima najvidljiviji deo smisla konkurencije što se to odražava na konačnu cenu koju potrošači moraju da plate za proizvode.

"Na regionalnom nivou imamo žestoku konkurenciju jer imamo oko 45 važnih lokalnih i regionalnih maloprodajnih lanaca, a na državnom prostoru postoji prostor za nove igrače. To tržište se kod nas deli na 30 odsto moderne trgovine i čak 70 odsto tradicionalne. To znači, da imamo ogromno učešće pijaca i tezgi u ukupnoj trgovini”, objasnio je Ljajić.

On je naveo da je udeo moderne trgovine u Rumuniji, na primer, 47 odsto, u Poljskoj 54, a u Hrvatskoj čak 68 odsto.

Rekao je da kod hipermarketa stojimo loše, jer je njihovo učešće svega tri odsto, dok je u drugim zemljama dvocifreno.

Podvukao je da kod nas diskontnih lanaca nema, dok je u Poljskoj udeo u tržištu takvih lanaca više od 30 odsto.

"Zato je važan dolazak Lidla jer će značajno pojačati konkurenciju”, podvukao je on.

Ljajić je ukazao da je pred dolazak IKEA u Srbiju vođena kampanja da će ovaj lanac zatvoriti mnoge fabrike nameštaja u Srbiji i naveo da je prošle godine, i pored tih tvrdnji, zabeležen rast izvoza nameštaja za 16 odsto, u prva dva meseca ove godine za 17 procenata, a rast proizvodnje je prošle godine iznosio 7 odsto.

“Pokazalo se da je bilo prostora na tržištu za dolazak ovakvog lanca. Problem naših proizvođača nameštaja nije bila IKEA već činjenica da izvozimo puno drvenih trupaca kao sirovinu, a da oni moraju da uvoze te iste sirovine po većim cenama. To je ključni problem za njihovu kokrentnost”, kazao je on.

Ljajić je rekao da će slična situacija biti i dolaskom Lidla, ističući da će doći sigurno do restruktuiranja, promene na tržištu, a što se tiče efikasnosti to će uticati na smanjenje troškova i odraziće se na cene.

“Biće niže cene za različite proizvode u trgovinskim lancima”, uveren je ministar.

Naveo je da je tržište telekomunikacije najbolji primer šta donosi konkurencija, ukazujući da postoje tri velika igrača koja se "tuku" za svakog korisnika.

Najavio je da će oko 2020. biti tender za frekvenciju 5G tehnologije.

Ljajić je rekao i da vlada radi na novom zakonu o zaštiti konkurencije koji je dobio sve najbolje ocene, ali je ukazao da je potrebno da nastavimo sa harmonizacijom pravnih tekovinama EU, i još nešto da izmenimo što će ići u susret privrednicima.

Prema njegovim rečima, uloga države u ovom je veoma jasna - pre svega mora da stvori pravni okvir, donese dobre zakone, koji se neće selektivno primenjivati i ne sadrže diskriminatorske prepreke.

"Jednaka startna pozicija za sve, a onda uspeh učesnika na trzištu zavisi od njihove sposobnosti. Fer tržišna utakmica je nešto što je preko potrebno, važno sa stavovišta očuvanja tržišta. Država je nepristrasni sudija koji treba da deli kartone onima koji krše propise. Ona ne sme da utiče na rezultat igre, već mora obezbediti svim učesnicima jednak tretman”, zaključio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: