Umesto fantomke, pekarska kapa: Osuđenici započeli biznis VIDEO

Grupa bivših osuđenika iz Kragujevca, posle više bezuspešnh pokušaja da se zaposli, počela je sopstveni biznis.

Izvor: prva
Podeli
Screenshot
Screenshot

Da bi sebi obezbedili radno mesto i konačno izašli iz začaranog kruga kriminalnih radnji, rešili su da sami sebi pomognu, jer u društvu i dalje ima mnogo predrasuda prema njima.

Nakon služenja zatvorske kazne, bivši osuđenici skoro da nemaju nikakvu šansu da se zaposle. Poslodavci uglavnom ne žele da im pruže priliku da se dokažu. Dušan Mirić je jedan od njih. Zato je zajedno sa još nekoliko povratnika, odlučio da najpre osnuje udruženje "Posle kiše" kako bi pomogli ostalima kada se nađu na slobodi, a nedavno su otvorili i pekaru.

U nameri da pokrenu posao pomogli su im roditelji jednog od njih, koji su im ustupili svoj lokal, u centru grada, kako bi svom sinu ali i ostalim bivšim zatvorenicima pružili šansu da pošteno rade i zarade.

Ovu ideju bivših osuđenika podržale su brojne institucije u gradu. Među njima je i Pravni fakultet.

Novopečeni pekari, od kojih je jedan i po zanimanju pekar, već su izašli na tržište sa prvim kolačima i pecivom. Ipak, i dalje im je neophodna pomoć u vidu materijala za kolače, jer ih finansijska sredstva koče, bar dok ne počne prodaja. Na ovaj način pomažu sami sebi, ali i državi, kako se osuđenici ne bi vraćali kriminalnim radnjama usled nemogućnosti da se zaposle.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 259 idi na stranu