Strani mediji bruje: Kineski gigant odabrao Srbiju?

Beograd -- Poznata kineska kompanija “Linglong” sve je bliže odluci da dođe u našu zemlji, što bi bila najveća strana investicija u našu industriju.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Poznati kineski proizvođač guma “Linglong”, koji već godinu traži adresu za evropski pogon, sve je bliže odluci. Ako je suditi po napisima u stranim medijima, u konkurenciji četiri države najveće šanse ima Srbija.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, kineski gigant još pregovara sa našim institucijama.

Reč je o investiciji, vrednoj 400 miliona evra, najvećoj stranoj u našu industriju. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila.

“Evropski gumarski žurnal”, pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list “Hospodarske novini”, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata, pišu Večernje novosti.

"Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju", piše češki list.

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

"Tačno je da se “Linglong” interesovao za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna", rekli su upućeni u gumarsku industriju Srbije, dodajući da se pregovori vode na državnom nivou.

strana 1 od 259 idi na stranu