U Srbiji najmoćnije firme sveta: Zvanično, stiže nemački div

Beograd -- Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Martin Knap zvanično je potvrdio da će nemačka kompanija ZF, lider u autoindustriji, investirati u Pančevu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstoc
Foto: Thinkstoc

Podsetimo, nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da nemačka firma ZF dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra, i da će ta kompanija će zaposliti više od 1.000 ljudi.

Knap je, prilikom posete Srbiji, istakao da je nemačka pokrajina Baden Virtemberg jedna od najbogatijih pokrajina u Nemačkoj, a da su kompanije iz ove pokrajine lideri u svetu.

Na pitanje novinara da li su firme iz te pokrajine zainteresovane za nove investicije, Knap je rekao da ta komora prepušta kompanijama da same to najave, ali da može da potvrdi ono što je već najavljeno u javnosti, ali i zvanično, da će kompanija ZF iz Fridrihshafena (Baden Virtemberg), koja je lider u autoindustriji, investirati u Pančevu.

Nemačka firma ZF dolazi u Pančevo sa investicijom od 160 miliona evra, a ta kompanija će zaposliti više od 1.000 ljudi, najavio je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ovo je izuzetna poseta i zato što je Baden Virtemberg izuzetna pokrajina. Ekonomski gledano ona je jedna od najjačih pokrajina u Nemačkoj i u njoj se nalaze neka od najvećih preudzeća" dodao je.

Kako je istakao, ta pokrajina ima ekonomski specifičnu strukturu, "u smislu da skoro svako veće selo u Baden Virtembergu ima jednog skrivenog šampiona, a pod tim se podrazumeva srednje preduzeće koje je u svojoj oblasti među vodećim u svetu, ako ne i vodeće".

"Mi kao komora prepuštamo kompanijama da kažu koji će biti njihovi koraci", rekao je i dodao da svake godine sprovode anketu među nemačkim firmama koje su već zastupljene ovde u Srbiji.

Njima je postavljeno pitanje da li bi ponovo došle u Srbiju ako bi imale ponovo priliku da donesu tu odluku i skoro sve su firme rekle da bi ponovo došle, a na pitanje novinara šta zameraju, kaže da ima tema na kojima još uvek treba raditi kao što je pravna sigurnost ili smanjenje birokratije.

"Ali, možemo reći da su firme u principu zadovoljne. To nije jedino pitanje da li su investitori zadovoljni već i da li su građani ove zemlje zadovoljni tim investitorima. Prošlog oktobra sprovedeno je istraživanje i pitali su zaposlene u Srbiji koji su njihovi omiljeni poslodavci i ispostavilo se da su Nemci najomiljeniji poslodavci i da su građani zadovoljni uslovima rada. I to nas raduje i ponosni smo na to",kaže Knap.

Podsetimo, nemačka kompanija "ZF" do kraja juna trebalo bi da počne izgradnju fabrike za proizvodnju auto-komponenti na području Severne industrijske zone u Pančevu.

Vesti

strana 1 od 259 idi na stranu