Hrvati se vraćaju, posle 5 godina opet u BG

Hrvatska privredna komora (HGK) ponovo će, nakon pet godina od zatvaranja, otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, saznaje Tanjug u hrvatskoj komori.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 17.04.2018.

08:11

Hrvati se vraćaju, posle 5 godina opet u BG
Foto: Thinkstock

Otvaranje hrvatskog privrednog predstavništva u Srbiji je nastavak saradnje i direktna posledica posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića i privrednika u februaru ove godine, ocenjuju u HGK.

"Ovo je nastavak saradnje iz februara, kada je predsednik Vučić sa 20 srpskih kompanija bio u Hrvatskoj. Tada je jasno istaknut značaj privredne saradnje dve zemlje", kažu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Otvaranje predstavništva Komore održaće se u sredu 18. aprila, za kad je zakazano i otkrivanje svečane table na ulazu u zgradu gde će biti sedište, na Topličinom vencu u Beogradu.

U hrvatskoj komori je Tanjugu rečeno da će među zvanicama na svečanosti biti i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji će, sa predsednikom Hrvatske privredne komore (HGK) Lukom Burilovićem, zvanično otvoriti kancelariju u Beogradu.

U ambasadi Hrvatske u Srbiji, potvrđuju za Tanjug da je otvaranje Hrvatske komore u Srbiji nakon 2013. godine značajan događaj za sveobuhvatnu saradnju dve zemlje i navode da će istog dana za visoke zvanice iz Srbije i Hrvatske biti organizovan i svečani prijem u jednom od beogradskih hotela.

Podaci pokazuju da je ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016. godinu.

Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 mil evra a, suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

Čadež: Radujem se

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da se srpski privrednici raduju ponovnom otvaranju predstavništva Hrvatske privredne komore u Beogradu, najavljenom za 18. april.

"Privredna komora Srbija ima izuzetno dobru saradnju sa Hrvatskom gospodarskom komorom. Radujemo se što su privrednici iz Hrvatske prepoznali Srbiju kao dobro tžište, ali i da mi imamo kompanije koje mogu da budu konkurentne i da dobro posluju na hrvatskom tržištu", kazao je Čadež agenciji Beta.

On je dodao da očekuje da će se u narednom periodu ne samo povećati robna razmena između Srbije i Hrvatske već i da će dobra privredna saradnja privrednih komora dve zemlje doprineti pronalaženju zajedničkih investicionih projekata srpskih i hrvatskih kompanija.

Čadež je rekao da će Hrvatska gospodarska komora obezbediti infrastrukturu i prostorije za predstavništvo Privredne komore Srbije u Zagrebu.

"Do kraja godine imaćemo svog predstavnika u Zagrebu", istakao je predsednik PKS.

Srpska privreda u razmeni s Hrvatskom ostvaruje suficit, što je po njegovim rečima rezultat dobrog poslovanja dela srpskih kompanija koje imaju šta da ponude hrvatskom tržištu, pogotovo u prerambenoj industriji.

"Srbija u poslednje dve godine ima sve raznovrsniju ponudu iz različitih sektora industrije. Rastu izvoza u Hrvatsku doprinosi i to što u Srbiji posluju uspešne hrvatske kompanije koje svoju robu plasiraju i na tom tržištu", kazao je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: