Vučić: Bukvalno ste ključna zemlja za Srbiju

Nemačka je ključna zemlja za Srbiju, istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

18:07

Vučić: Bukvalno ste ključna zemlja za Srbiju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

On je naveo da je samo trgovinska razmena s pokrajinom Baden Virtenberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman njegov gost, da je ta razmena dostigla prosle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.

Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput Bocha, ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra, rekao je Vučić na pres konferenciji s Krečmanom, uz opasku da nama isto tako trebaju i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu sto povoljniji.

Vučić je zahvalio Krečmanu što je u Beograd doveo delegaciju od sto ljudi, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost Srbije.

Hvala na iskrenoj podršci evro putu Srbije, radićemo da postignemo te standarde, govorili smo i o svim drugim pitanjima koja Srbija mora da resava na evropskom putu...

Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman posetio je danas Beograd sa oko 100 privrednika iz te pokrajine i poručio da time žele da otvore prostor za nove investicije u našoj zemlji.

Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi, veću podršku za infastrukturne projekte, rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju, a bez dualnog obrazovanja ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.

"Hoću da se zahvalim Krečmanu na podrsci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene" dodao je Vučić.

Kako je rekao očekuje da ove godine dostignemo pet milijardui evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom.

Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44,619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000.

"Jasno da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju" rekao je predsednik Srbije i dodao da brojke o tome govore.

U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom.

On je istakao da veruje da ta cifra ove godine može premašiti i 100.000 nemačkih turista.

Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju, zaštiti životne sredine, i rekao da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da zemlju prvo spasavamo od bankrotsva.

Predsednik Srbije je ukazao da tri godine za redom imamo suficit u budžetu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge evropske zemlje, ali i podvukao da imamo mnogo toga da naučimo od nemačke pokrajine Baden Virtemberg.

"Ne stidimo se da kažemo da smo spremni da učimo od vas" kazao je Vučić i poželeo gostima iz Nemačke dobrodošlicu uz poziv da dolaze češće i da se osećaju kao kod svoje kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: