Srbija rekorder po nametima na gorivo, vozač za takse daje 60%

U cenu goriva ulazi više od 50 odsto državnih naknada i taksi, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2018.

16:03

Srbija rekorder po nametima na gorivo, vozač za takse daje 60%
(Foto: Thinkstock)

U udruženju strahuju da će novi Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je u javnoj raspravi, dodatno opteretiti cenu derivata.

Po visini cene dizel goriva i autogasa dominantna u regionu, dok je po visini benzina na trećem mestu, posle Hrvatske i Crne Gore, tvrde u Udruženju.

Mićović kaže da nacrt novog zakona predviđa, pored postojećih, i dve nove naknade - za energetsku efikasnost i za biogorivo.

Uvođenjem te dve dodatne naknade, vozač će praktično gorivo "platiti" 40 odsto, a za državne naknade i takse izdvojiti čak 60 odsto od ukupne cene, tvrde u tom Udruženju.

"Srbija je po ceni dizel goriva već skuplja u odnosu na najnižu cenu dizela u regionu", navodi Mićović i ukazuje da bi ta razlika mogla usmeriti potrošače iz Srbije da kupuju gorivo negde u okruženju, naročito one koji žive u blizini granice ili one koji često putuju i inostranstvo

Podaci istraživanja "EU Weeky Oil Bulletin" i UNKS-a pokazuju da kupovinom 1.000 litara dizel goriva, na državne takse u Srbiji odlazi 718 evra, u Hrvatskoj 653 evra, Crnoj Gori 617, Mađarskoj 611, Rumuniji 575 evra, BiH 506 evra, dok je u Bugarskoj to 502 evra, a u Makedoniji samo 398 evra.

"To nije dobro za tranzitni saobraćaj koji prolazi kroz Srbiju, jer se teretna i autobuska vozila većinom snabdevaju gorivom u zemljama u okruženju, pa čak ni za putnički, jer se na putu ka Grčkoj u turističkoj sezoni, više goriva sipa u Makedoniji nego u Srbiji", naveo je Mićović.

Navodi i da je utisak UNKS-a da država ne sagledava pitanje naknada u ceni goriva kumulativno i kakav je uticaj naknada na celokupnu privredu.

"Sve te naknade Ministarstvo finansija posmatra kao novi izvor prihoda, ali sa državnim opterećenjima dizel goriva, koje pokreće čitavu privredu, treba biti pažljiv, i pratiti koliko će skok cena uticati na ukupnu potrošnju dizel goriva, konkurentnost srpske privrede i cene nekih drugih proizvoda", kaže Mićović.

Iz Ministarstva finansija kažu da Nacrt zakona uređuje naknade za biogoriva, za formiranje i održavanje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, a da se nova naknada uvodi samo za unapređenje energetske efikasnosti.

Navode da je ta naknada predložena kao jedna od mera politike podsticanja energetske efikasnosti, koja je u skladu sa državnim ciljem da se poveća energetska efikasnost za 20 odsto do 2020. godine.

To je, ističu, i shodno Direktivi 2012/27/EU - Direktivi o energetskoj efikasnosti.

Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je u nadležnosti Ministarstva finansija, ušao je u javnu raspravu početkom godine. Taj Zakon definiše šta su javna dobra - mineralne sirovine, energenti, poljoprivredno zemljište, šume, vode, ali i ko je njihov korisnik i kolike su naknade za njihovo korišćenje, a u cilju zaštite javnih dobara.

Nacrt je sačinjen u okviru rada radne grupe u čijem sastavu su, pored predstavnika Ministarstva finansija, bili i predstavnici drugih ministarstava u čijoj su nadležnosti propisi kojima se uređuju naknade, predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, predstavnik fakulteta, NALED-a i USAID-a, a urađen je u skladu sa zahtevima MMF-a i Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: