"Švajcarci" izbacuju na ulicu i srpsku legendu: Neumoljivi VIDEO

Beograd -- Muke zaduženih u švajcarskim francima iz meseca u mesec su sve veće. Jedna od onih koja će ostati bez stana zbog kredita je i bivša rukometašica Svetlana Kitić.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Banka nije odobrila Svetlani Kitić produženje roka za isplatu 66.000 evra duga za kamatu na rate kredita, koji je podigla u švajcarskim francima 2007. godine. Kitićeva je inače podigla kredit od 50.000 evra.

Ispred Apelacionog suda је danas bilo bučno. Nekoliko stotina građana, koji su u bankama podigli kredite u švajcarskim francima protestovalo je jer su zbog razlika u kursu praktično upali u dužničko ropstvo, a kamate prevazilaze osnovicu kredita.

"Ne postoji sud ni u jednoj drugoj državi koji nije izrekao da su ovi ugovori nezakoniti i nepošteni, da banke nisu pravilno informisale svoje klijente, da su im predočile o čemu se radi, samo sud u Srbiji apsolutno ne želi da se prihvati ovog posla", ističe Jelena Pavlović iz Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF.

U jednom trenutku je i država rešila da pomogne ovim građanima, ali se nije desilo ništa, tako da sada očekuju da to reše sudovi. Ali kako kažu u Udruženju za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF, ni od toga za sada nije bilo ništa.

Većina od 22.000 porodica koje su podigle ove kredite na ivici je egzistencije i očekuju da nadležni sudovi završe procese.

Nekadašnja reprezentativka i najbolja rukometašica sveta Svetlana Ceca Kitić jedna je od onih koja je podigla kredit u švajcarcima da bi kupila stan koji sada ide na licitaciju. Ona je najavila da će sa porodicom protestovati ispred banke, ali je zbog lošeg psihofizičkog stanja odustala od toga.

"Stan je pod hipotekom, želela sam da refinansiram taj kredit, vratim novac i da nastavim dalje sa plaćanjem. Od nacionalnog priznanja koje sam dobila mogu da otplatim kredit, samo sam želela da mi daju vremena i da stan ne ide na licitaciju. Međutim, bili su neumoljivi", izjavila je ona.

Vesti

strana 1 od 259 idi na stranu