Jagma za proizvodnim radnicima u Rumi, Inđiji...

Anketa poslodavaca je ukazala na ono o čemu se već duže vreme govori, a to je da posla ima, ali da kvalifikovanih radnika u nekim lokalnim samoupravama nema.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 06.04.2018.

17:37

Jagma za proizvodnim radnicima u Rumi, Inđiji...
(Foto: Thinkstock)

Najupečatljiviji rezultat ovogodišnje ankete poslodavaca, koju već nekoliko godina sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, jeste visok procenat zaključka o nedostatku stručne i kvalitetne radne snage.

Naime, anketa poslodavaca je ukazala na ono o čemu se već duže vreme u Srbiji govori, a to je da posla ima, ali da kvalifikovanih radnika u nekim lokalnim samoupravama nema, te da poslodavci muku muče da pronađu stručnu i kvalitetnu radnu snagu.

Među opštinama koje imaju nedostatak stručne i kvalifikovne radne snage nalaze se i četiri iz Srema: Ruma, Inđija, Stara Pazova i Sremska Mitrovica. U sve četiri sremske opštine poslednje dve-tri godine smanjuje se broj nezaposlenih, sve je više onih koji imaju radno mesto, ali je i sve više nepopunjenih radnih mesta, jer u tim lokalnim samoupravama nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

Nadležni tvrde da će je biti, jer se u srednje škole uvode proizvodni smerovi koji će iznedriti kvalifikovane i stručne radnike, ali će za to trebati nekoliko godina. U rumskoj opštini stalno je otvoren konkurs za radna mesta u proizvodnim pogonima mnogih stranih investitora koji su u industrijskim zonama ove sremske lokalne samouprave otvorile svoje pogone. U desetak stranih i domaćih kompanija do stalnog radnog mesta mogu doći i nezaposleni koji završe odgovarajuću obuku i koji su sposobni odmah da počnu da proizvode.

Načelnik Opštinske uprave Ruma Dušan Ljubišić objašnjava da je lokalna samouprava svesna problema sa kojim se susreću investitori i nedostatka stručne i kvalifikovane radne snage i da će već od naredne školske godine u srednju školu uvesti novi smer – tehničar za polimere.

„To je neophodno jer kompanije Hačiston i Albon traže ovaj profil. Pre dve godine u srednju školu vratili smo smer obućar-modelar, ali deca neće da se se školuju za ovaj posao“, objasnio je Ljubišić.

Na kraju prošle godine stopa nezaposlenosti u Inđiji bila je oko pet procenata, a otvaranjem novih investicija i proširenjem proizvodnih pogona u prvim mesecima ove procenat je danas i manji. Nemačka kompanija “IGB automotive”, koja je za deset godina poslovanja u inđijskoj opštini zaposlila više od 2.300 radnika, i dalje traži 200 proizvodnih radnika u proizvodnim pogonima sa područja Inđije i Stare Pazove. Radnike stalno traži i danska kompanija „Grundfos”, kojoj trebaju proizvodni radnici sa iskustvom na istim ili sličnim poslovima.

Danas u opštini Stara Pazova postoji preko 1.000 privatnih preduzeća, među kojima su mnoga strana, i preko 3.000 preduzetničkih radnji. U opštini su zastupljene raznovrsne industrijske delatnosti: metaloprerađivačka, metalska, poslastičarska, gumarska, drvnoprerađivačka, građevinarstvo i drugo. Realizacijom nekoliko investicija tokom prošle godine zaposleno je oko 2.500 radnika, a moglo bi i više kada bi ih bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: